IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразумението с ЕС за новия програмен период ще бъде представено в парламента

В Народното събрание се проведе първият блиц контрол над правителството

13:39 | 04.09.13 г.
Споразумението с ЕС за новия програмен период ще бъде представено в парламента

Споразумението за партньорство с ЕС по повод новия програмен период вече е изпратено за одобрение в Брюксел, коментира вицепремиерът Зинаида Златанова в първия блиц контрол над правителството в Народното събрание.

Златанова обясни, че ще настоява споразумението да бъде представено в пленарната зала на НС, защото така ще стане ясно, че това е „българското споразумение с ЕС, а не на някое правителство“. Тя уточни, че текстовете са били преправени спрямо забележките на ЕК от април тази година.

Имаме сериозни проблеми с проектите във ВиК–сектора, призна още вицепремиерът, отговарящ за усвояването на еврофондовете. Проекти, които генерират печалба, трябва да се самоиздържат, след като получат европейско финансиране и как ще стане това във водния сектор е проблем, който не е бил решен досега, обясни още Златанова в отговор на питане от депутата от ГЕРБ Томислав Дончев.

Според него начините са четири – общинско финансиране, от държавата, от самото дружество или смесен вариант. Златанова допълни, че в момента се търси решение на този проблем.

В отговор на въпрос на Волен Сидеров за намаляване на монополите, премиерът Пламен Орешарски пък отчете, че една от първите стъпки на неговото правителство е да се справи с проблемите на енергетиката. Кабинетът е отнел две концесии и няма да се колебаем да прекратим договори, при които са констатирали нарушения, допълни още той по повод идеята на „Атака“ да бъдат отнети концесиите за златодобив, защото са неизгодни.

Сидеров поиска още и отговор дали може да се пристъпи към прекратяване на договорите с електроразпределителни дружества и разпределението на енергията да бъде в „български ръце“. Според него това са решителни стъпки и от действията по тях ще зависи одобрението към правителството. Орешарски отказа да даде отговор на този въпрос.

В отговор на запитване от депутата от ДПС Йордан Цонев за предстоящите мерки за защита на гражданите от монополите обаче премиерът добави, че една от основната насоки ще бъде засилване на ролята на Комисията за защита на потребителите. Ще бъде засилена нейната функционалност чрез увеличаване на състава и компетентността му. Ще има различни мерки за различните сектори. 

Даниела Бобева пък съобщи по време на блиц контрола, че от Брюксел има добри индикаиции за промените в Закона за обществените поръчки. Сред тях например е събирането на част от документите по служебен път и единна форма за документите.

Вицепремиерът съобщи, че оставя на парламента да реши два спорни момента - дали може да се запази 30 процента за подизпълнители за всяка обществена поръчка в строителния сектор, когато става дума за големите поръчки над европейските тавани. Друг дебат е имало и по това дали договорите и протоколите да са в Интернет. До края на годината ще бъдат обединени регистрите на НАП, НСИ, Агенцията по вписванията, добави Бобева.

Припомняме, че в новия парламентарен правилник е предвиден ежемесечен контрол по актуални теми, който да се провежда всяка първа сряда на месеца. Той не изключва традиционния петъчен парламентарен контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още