IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шансът за мир в Сирия нараства, смята Кристиян Вигенин

България не бива да участва във военна операция, трябва да подходим много въздържано, заяви министърът на външните работи

10:36 | 10.09.13 г.
Шансът за мир в Сирия нараства, смята Кристиян Вигенин

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин заяви, че шансът за мирно решаване на конфликта в Сирия нараства.

В понеделник Дамаск даде да се разбере, че е готова да предаде химическото си оръжие на ООН. В резултат на това Сенатът на САЩ отложи ключовото гласуване за военния удар.

Вигенин обаче изказа съмнение, че заявката на САЩ да не предприемат военна намеса в региона не означава, че атака няма да има. "Доказателствата сочат, че най-вероятно правителствените сили на Сирия са използвали химическо оръжие срещу собствения си народ. Дали това обаче е било със знанието на президента Башар Асад, все още не е ясно", каза министърът пред TV7.

България не бива да участва във военна операция, особено когато тя няма мандат на ООН, нито пък в коалиция на желаещите, категоричен е външният министър. "Дори да има мандат, ние трябва много въздържано да подходим към нещо подобно, защото трябва да сме наясно с нашите собствени възможности и да знаем къде наистина можем да бъдем полезни и с какво", каза той.

По думите му България би могла да съдейства с военномедицински екипи, "но за страната ни е най-добре да се възстанови мирът в Сирия, защото така ще отпадне притеснението от бежанските вълни, идващи към нас", категоричен бе той.

Според него затварянето на българо-турската граница за бежанци е крайна стъпка, която може да се предприеме само ако ситуацията не може да бъде контролирана от властите и има масово навлизане на бежанци.

"Бежанците, които влизат в България, ще бъдат контролирани и проверявани. Ще проведем разговори и с колегите от Турция за опит и от тяхна страна да бъде затегнат контролът на границите", посочи министърът.

Всичко за конфликта в Сирия можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още