IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай има интерес към българско мляко, мед и вино

Въпреки интереса на китайците към купуването на земеделска земя, по-склонни сме да продаваме готова продукция, каза министър Греков

10:15 | 13.09.13 г.
Китай има интерес към българско мляко, мед и вино

Китай проявява интерес към традиционни български продукти като мляко, мед и вино. Това каза земеделският министър Димитър Греков, който беше част от българската делегация, която се завърна от работно посещение късно снощи.

Българското земеделие беше представено в Китай от земеделския министър  по време на агротърговски форум за сътрудничество между Китай и страните от централна и източна Европа, съобщи "Нова телевизия".

„Търсят големи площи, които да бъдат закупувани, а знаете комасацията в нашата страна върви много трудно. По-склонни сме в тази област да продаваме готова продукция, отколкото да се продава земя. Но знаете, че пазарът в нашата страна е свободен, така че да заповядат и който иска да ползва земята, но за нас е по-важно да изнасяме продукция”, коментира Греков.  

Според министъра китайската страна има интерес и  към българското биологично земеделие, което е отваряне на вратата в тази посока.

Преди дни министърът на земеделието обяви, че Китай проявява интерес и към селскостопанската ни продукция.

Той уточни, че се водят разговори и за износ на гранули концентрирана люцерна, която е високоефективен фураж. Китайците искали и наше месо – агнешко, конско и телешко.

„Китайският пазар е необятен и ние не бихме могли да доставим необходимите количества, но въпреки това те се интересуват от българската продукция“, обясни Димитър Греков.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още