IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДФЗ насочи 4,58 млн. лв. към две групи земеделски производители

Средствата са свързани с разходи за покупка на земеделска техника, за улесняване на административна дейност и др., извършени през 2012 г.

11:16 | 16.09.13 г.
ДФЗ насочи 4,58 млн. лв. към две групи земеделски производители

Субсидия в размер на близо 4,58 млн. лв. получиха двама бенефициенти по схемата „Групи производители”, съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд "Земеделие".

Финансовата помощ покрива разходите им, извършени през миналата година. Средствата са осигурени от Европейския фонд за гарантиране в земеделието (ЕФГЗ) и националния бюджет. Това е първо плащане на кандидати по схемата, които са подписали договори с фонд „Земеделие“ през 2012 г., допълват от фонда.

Целта на схемата е да насърчи обединяването на българските производители в организации, за да могат да бъдат по-конкурентни на пазара. Припомняме, че дори четирима производители на плодове и зеленчуци могат да създават група или организация, стига годишният им оборот да бъде над 100 хиляди лева.

Финансовото подпомагане по схемата покрива 100% от разходите за учредяване и улесняване на административната дейност на групите бенефициенти. Освен това покрива до 75% от разходите за инвестиции, необходими за получаването на признаване.

Извършените инвестиции през 2012 г. са свързани с покупката на земеделска техника – трактори, мотокарни уредби, машини за бране на ябълки, плугове и други, както и купуването и монтажа на мрежи за защита от градушки. Разходите за улесняване на административната  дейност включват компютри, офис оборудване, програмни продукти и други, посочват от ДФЗ.

Отпускането на средства по тази схема ще стимулира и производството на родни плодове и зеленчуци в ситуация, в която над 90% от тази продукция е внос, уточняват от земеделския фонд.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още