IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Райфазен очаква 2% ръст на БВП в България през 2014 г.

Риск за България е съдебната система, друг проблем са лошите кредити, заяви новият изпълнителен директор на банката у нас Оливър Рьогл

11:07 | 02.10.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Райфазен очаква 2% ръст на БВП в България през 2014 г.

Прогнозата на Райфайзен Рисърч е за растеж на българския БВП през 2013 г. с 0,5% на годишна база и с 2% през 2014 г., заяви Оливър Рьогл, председател на УС и изпълнителен директор на Райфайзенбанк (България) ЕАД, по време на бизнес закуска тази сутрин. През 2011 г. БВП у нас се повиши с 1,8%, а през 2012 г. с 0,8%.

Макроикономическата ситуация в Европа и България все още оказва негативен ефект върху българския бизнес и потреблението на домакинствата. Еврозоната вече излезе от рецесията и очакванията са, че в края на тази година и през 2014 г. икономиката ще започне да се възстановява, което ще окаже положително влияние и върху българската икономика, е мнението на Райфайзен.

Рьогл е изпълнителен директор на Райфайзен България от няколко месеца, като първите му наблюдения са, че българската банкова система остава стабилна, въпреки продължаващата трудна икономическа ситуация.

„Един от ключовите приоритети пред мен е банката да има добро ниво на рентабилност и за да постигнем това ще използваме всички допълнителни възможности за генериране на приходи във всеки един от бизнес сегментите“, заяви Рьогл.

Прогнозата на Райфайзенбанк за инфлацията в България е за 3,4% през 2014 г., спрямо 1,5% за 2013 г., 3% за 2012 г. и 4,2% за 2011 г.

Прогнозата за безработицата е за 12% през 2014 г., спрямо 12,5% за 2013 г., 12,3% за 2011 г. и 11,2% за 2011 г.

Очакванията са публичния дълг да се увеличи до 19,4% от БВП през 2014 г., спрямо 17,8% през 2013 г. и 16,3% през 2011 г.

Нетните преки чуждестранни инвестиции за 2014 г. се планират за 1,6 млрд. евро, спрямо 1.4 млрд. евро за 2013 г., 1,2 млрд. евро за 2012 г. и 1,6 млрд. евро за 2011 г.

Един от основните рискове за България е работата на съдебната система, каза Рьогл. Когато дойдох тук очаквах тя да работи добре, защото сте част от ЕС от много години и тя трябва да е синхронизирана. Но се оказа, че не е така и трябва да положите усилия, сподели Рьогл. Това е важно не само за чуждите, но и за местните инвеститори.

Друг проблем е сравнително високото ниво спрямо ЕС на проблемните кредити от 17% в България, смята Рьогл.

Натискът при лихвите по депозитите е в посока надолу, включително и поради факта, че лихвите у нас са сравнително високи, спрямо другите страни в Европа, заяви изпълнителният директор на Райфазенбанк.

Цените на имотите вървяха надолу в последната година и очакваме да падат дори и в бъдеще особено в неголемите градове, заяви Рьогл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Абе чакай да видим колко ще е тази година, че нещата не вървят надобре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
georgi.benevolenet
преди 10 години
При Сорос в ЦЕУ ни преподаваха преди кризата как се правят финансови кризи и картели. Участваха евродепутати (Бокрош), финансови министри на Полша, Унгария (Ростовски). После открих, че всички имаме неволни импланти за контрол на съзнанието на мрежата на Телеком Австрия и така е с много политици и основни бизнесмени в България от няколко години. Истината е, че зад всичко е ЕК и ЕЦБ с търговските им банки. После рабитих в БНБ когато училите при Сорос и останалите организираха умишлено балон на фондов пазар, жилищен пазар за около 30 млрд лв което съсипа икономиката за това десетилетие. Проблемът е че хора като говерньорите на БНБ, Орещарски, Чобанов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Калин Христов, Стати Статев са организирана престъпност от търговските банки, телекомите и енергетиката с контрол на съзнанието, работил съм с тях, опитаха се да ме накиснат за кризата, даже ме отровиха когато разкрих тези факти. До къде очаквате да ви доведът морално деградирали, корумпирани, контроли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още