IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Връщането на Пеевски като депутат нажежи протеста в София

Пред служебния вход на МС тази вечер имаше сблъсъци между полицията и протестиращите, появиха се и съобщения за арестувани

20:40 | 08.10.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	ДАНСWhitme 117. <em>Снимка:</em> <em>БТА</em></p>

ДАНСWhitme 117. Снимка: БТА

През последните седмици протестите в центъра на София започнаха да стихват и само около стотина души продължаваха традицията на ДАНСwithme от лятото. Решението на Конституционния съд, според  което Делян Пеевски не е загубил депутатския си статут, обаче върна напрежението по улиците на столицата.

Пред служебния вход на Министерския съвет тази вечер имаше сблъсъци между полицията и протестиращите. Появиха се и съобщения за арестувани. Протестиращите хвърляха димки към служителите на реда. Голяма част от полицаите нямаха каски и щитове и бяха подсилени от части на "Жандармерията".

Протестиращите са убедени, че премиерът в момента е в сградата на Министерския съвет, тъй като около 19 часа пред сградата е минал кортеж, приличащ на премиерския. Светят и лампите на кабинета на Пламен Орешарски, което кара хората да вярват, че в момента там се провежда съвещание.

Малко преди това колите, съпровождащи Пламен Орешарски, бяха спрени на ъгъла на ул. „Раковска” и бул. „Гурко” в София, където се намира градската художествена галерия. Там премиерът откри изложба „От Видин до Париж”.
Протестиращите обаче препречиха пътя на кортежа и няколко минути скачаха по колите с викове „Оставка” и „Мафия”.

В крайна сметка охраната на премиера успя да го изведе от тази ситуация. 

Протестите в центъра продължават. Блокирана е ул. "Сердика" и ъгъла с бул. "Дондуков". 

За 117 ден в София се провеждат протести срещу "задкулисието" в политиката и исканията са за оставка на правителството. Началото беше поставено на 13 юни, когато премиерът предложи Делян Пеевски на поста директор на ДАНС. Това предложение беше одобрено от депутатите. 

Пеевски се закле като шеф на службата за сигурност, а ден по-късно, след масовите протести срещу назначението, се отказа от поста си. Конституционният съд днес реши спор дали той може да остане в парламента или не. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Паралелно с комсомолската си дейност още на 21 години той стана най-младият член на политически кабинет, след като беше назначен от Пламен Петров за парламентарен секретар на транспортното министерство - пост, който му позволи да влезе в борда на директорите на "Пристанище Варна". Веднага след стъпването си във властта Пеевски настоява и получава от ръководството луксозен джип. Поради липса на образователен ценз обаче Пеевски беше освободен тогава той беше само трети курс студент по право." Коя е политическата сила, която е поставила Пламен Петров за министър на транспорта. който пък от свия страна е назначил за съвегник ... 21 годишен младеж без никакво образование и без никакъв опит? Обществото и журналустите трябва сега да накарат Пламен Петров да обясни какви конкретно съвети му е давал 21-годишният Пеевски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
---Председателя на КС е кадър на ДС/КГБ---...Токушев е автор на монографията "Народният съд 1944-1945", където защитава правната легитимност на създадения от ОФ трибунал": "Създаден от първото отечественофронтовско правителство, Народният съд е орган на народнодемократичната държава. Той се провежда от името и в интерес на победилата революционна класа и е едно от най-значителните събития в нашата най-нова политическа и правна история", пише избраният днес председател на КС.В нея пише още: "За да защити завоеванията на народнодемократичната революция чрез специфичните средства на наказателното право, отечественофронтовска България се нуждае от правораздавателен орган, който да утвърди нов правов ред и да удовлетвори масовото спонтанно и справедливо искане на народа за наказването на държавните и военните престъпници и техните помагачи. Извършените от тях престъпни деяния не се включват в пределите на традиционното наказателно право."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Мафиота и мръсника Пеевски е всичко това, което е в момента САМО и ЕДИНСТВЕНО благодарение на БСП, ДПС и гадната машина от ДС/КГБ, които създават и крепят подобни *** на българската политическа система за да държат България в крайна нищета и подчинение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 13
rumen221
преди 10 години
Казуса Пеевски, кворума и БОКО...- Всички глупости които прави, от както българите го ИЗГОНИХА ОТ ВЛАСТТА, са за да се убеди, че В.Сидеров уважава Парламента и Демокрацията, участвайки в работата на парламента... Веднъж, че дваж, че трижди... Дори Офшорналиев се усети, на втория път...БОКО Е НЕ ПРОСТО ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН - ТОИ Е НЕПОВТОРИМ...Нали знаете онзи виц - дето само българина настъпил дна пъти мотиката... Сега Буда ше я настъпи три, четири може би дори пет пъти...Боже какъв велик българин...!!!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
Ама тия хора,....... какво искат от човека !? :D Такъв напет възрожденец бунтар, /Левски пасти да яде/! Щеше да излови всички лоши полицаи дето /му/ пречат на добрия бизнес! Човека е готов да се пожертва заради избирателите си. Икона е на поне три партии! .....Какво неблагодарно отношение на плебса към него! :D ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
georgi.benevolenet
преди 10 години
Вече 6г. лихвите в България са високи заради картел. Ако креди се дават на 9%, а депозити са на 3% тогава 6% марж*50 млрд=3млрд и за 6 години са 18 млрд лв, които се губят и лошите кредити са още над 10 млрд. Орешарски, Калин Христов, Мариела Ненова, Цветан Цалински, Анрей Василев, Росен Розенов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, и другите от рисърча в БНБ, както и Петър Чобанов и други политици и икономисти са с контрол на съзнанието на мрежата на Мтел и подкрепят регистрираните около Австрия Банки (Уни, Райф, ДСК) като мафия. Те умишлено подготвиха кризата, като искаха да ме накиснат и мен докато работих в БНБ с контрол на съзнанието. В пряк разговор ми отговарят, че "в България е така", "това се големи банки, които те не могат да контролират" или Чобанов "какво искаш - космически кораб ли да построим в България". Нали с Орешарски, Чобанов пряко загубиха 2/3 (20 млрд според Евостат) от фондовата борса - като фин. мин. и шеф на фонд. борса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още