IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ограничения при ценообразуването на винетните такси за камионите

С предложените от правителството промени в Закона за пътищата се транспонира директива от 2011 г. за тежкотоварните автомобили

13:52 | 23.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще има ограничения при ценообразуването на винетните такси за камионите

Месечният размер на винетната такса за тежкотоварните автомобили не може да надвишава 10% от годишната такса, седмичният – 5%, а дневният – 2%. Това предвиждат предложени от правителството промени в Закона за пътищата, с които се транспонира напълно директива от 2011 г. за заплащането на такси от тежкотоварни автомобили за използване на определени инфраструктури, съобщи пресслужбата на кабинета.

Със законопроекта се предлагат и текстове, чиято цел е да предотвратят случаи, при които собственици и ползватели на пътни превозни средства, осъществяващи специално ползване на пътищата чрез превозване на тежки и извънгабаритни товари, декларират неверни данни и обстоятелства. С тях се въвежда задължение за собственика или ползвателя на превозното средство да подава декларация за габаритните размери, общата маса и натоварването на ос.

Неверните данни ще се санкционират с глоби от 1000 лв. до 3000 лв. при първо нарушение и в двоен размер – при повторно.

Тези промени ще спомогнат за осъществяването на превантивен контрол, както и на точна преценка относно натоварването на пътната настилка и предпазването й от преждевременно износване, а оттам – и за предотвратяването на инциденти, се посочва в мотивите към предложението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още