IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Ще защитим интересите на малкия бизнес при отношенията САЩ- ЕС

Търговското споразумение между двете страни ще намали бюрокрацията и излишните тарифи, подчерта президента

11:50 | 24.10.13 г. 1
<p>
	Президентът Росен Плевнелиев и вицепремиерът Даниела Бобева участваха във форум, посветен на трансатлантическото икономическо сътрудничество. Снимка: <em>БТА</em></p>

Президентът Росен Плевнелиев и вицепремиерът Даниела Бобева участваха във форум, посветен на трансатлантическото икономическо сътрудничество. Снимка: БТА

Ръст на американските инвестиции в България прогнозира президентът Росен Плевнелиев, ако успешно бъдат финализирани преговорите за търговското споразумение между САЩ и ЕС. Според неговите изчисления либерализацията на отношенията между двете страни би донесло годишно по 540 евро на всяко европейско домакинство и по 650 долара – за всяко американско.

Тези приходи ще дойдат от намаляването на излишните тарифи и бюрократичните спънки пред бизнеса, коментира още Плевнелиев по време на дискусията „Трансатлантическо икономическо сътрудничество за конкурентоспособност и растеж“, организирана от Американската търговска камара в България.

„Като една от държавите с устойчиви фискални показатели и икономически ръст през последните години, подкрепяме всеки опит за стимулиране на икономиката, особено когато цената е освобождаването на бизнеса от бюрократичните пречки“, обясни Плевнелиев, цитиран от прессекретарията си.

Основен принцип за България при преговорите ще бъде постигането на облекчения за малкия и средния бизнес в България, които са гръбнакът на пазарната икономика и същевременно изпитват най-големите трудности при излизането на чужди пазари, допълни още той.

Държавният глава открои и другите главни приоритети за България по отношение на трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство. Сред тях са премахването на митата и подобряването на достъпа до пазара на САЩ, най-вече за селскостопански стоки, за хранителни продукти и за продукцията на българските индустрии; премахване на нетарифните пречки пред търговията, сближаване на регулаторната рамка и на стандартите, а също така сближаването на правилата за произход на стоките и подобряване на достъпа до пазара на услуги и до обществените поръчки в САЩ.

Страната ни ще работи и за прилагане на правилата на интелектуалната собственост и географските означения, допълни Плевнелиев.

България ще спечели от премахването на митата и подобряването на достъпа на български продукти до американския пазар, особено на тези от селскостопанската и хранителната индустрии, обясни от своя страна вицепремиерът Даниела Бобева. Тя обърна внимание и на защитата на интелектуалната собственост, която е от голяма важност за САЩ, пише БТА.

България е малка държава и пазар, но благодарение на консервативната политика, е преживяла кризата и се намира в относително добро състояние, отбеляза още Бобева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
rumen221
преди 10 години
Г-н Президент,Помотни да спре гетоцида Ран-Ът, над нацията ни, като поискаш от Парламента:1. Обявяване Криза и шокова Либерализация в енергетиката2. Замяна Данък лихва с Данък банкови транзакции3. 20% Корп. данък4. Махане "тавана" на Осигуровките, изваждане Пенсиите от КСО, а инвалидните да се плащат от Здравните осигуровки5. Качване на чистата МРЗ на соц. мин. 566лв. (на 3 мес. с по 20лв)6. Връщане на ДДС за лечение, лекарства и храна7. Родителите на децата - без ДОД и спиране на платената Педофилия, чрез "майчински" само за пълнолетни!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още