IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виетнам ще преработва продукти в България с цел износ на европейските пазари

Росен Плевнелиев и виетнамският му колега Чъонг Тан Шанг ще работят по нов модел за икономическо сътрудничество

09:56 | 28.10.13 г. 1
Виетнам ще преработва продукти в България с цел износ на европейските пазари

Виетнам планира да доставя сурови продукти за преработка в България и последващ износ на европейските пазари. Това стана ясно по време на започналата визита на българският президент Росен Плевнелиев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В Ханой Плевнелиев се е срещнал с виетнамския си колега Чъонг Тан Шанг.

Държавните глави са обявили, че двете страни ще работят по нов модел за икономическо сътрудничество. В основата на този модел стои позиционирането на България като транзитна държава за преработка и износ на виетнамски продукти и услуги за ЕС и Югоизточна Европа. Страната ни може да предостави изградените индустриални зони, където да се преработва продукция от Виентам.

„Искаме Виетнам да бъде врата за произведените от България и ЕС стоки за региона на Югоизточна Азия с над 660 милиона население. Ще работим и за това България да бъде, на свой ред, врата за произведените от Виетнам стоки за европейския пазар с над 500 милиона души население“, каза Плевнелиев.

В рамките на държавното посещение на президента предстои да бъде открит втори офис на българската Служба по търговско икономическите въпроси в гр. Хо Ши Мин.

Български компании са заявили конкретен инвестиционен интерес към виетнамската страна, информира още президентът Плевнелиев. Сред тях са инвестиции в изграждане на екологични инсталации за рециклиране на отработени масла, инсталации за винопроизводство, както и съвместни производства в областите на фармацевтиката, земеделието и производството на храни, енергетиката, отбранителна промишленост, химическата и текстилната индустрия, тютюневата индустрия и инфраструктурата.

Български компании са заявили също така готовност да търгуват и да предоставят продуктите си за реекспорт или за съвместно производство на вина, храни, етерични масла. Плевнелиев заяви още, че конкретни измерения се очаква да придобие и сътрудничеството в отбранителния сектор. Той посочи, че български специалисти са изградили повече от 120 обекта във Виетнам, а над 30 хиляди са виетнамските граждани, учили и работили в България.

В енергийната област двете страни считат за особено важно да задълбочат сътрудничеството си в енергийната сигурност, развитието на енергийните пазари и енергийната инфраструктура, зелената енергия, както и при обучението на специалисти за нуждите на виетнамската ядрена енергетика, стана ясно още при срещата на двамата държавни глави. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
xkm
преди 10 години
"......а над 30 хиляди са виетнамските граждани, учили и работили в България...." Изгонихме ги след демократичните промени , а сега им се молим да се върнат и да забравят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още