IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ търси кой да изготви план за изграждане на нови блокове в Козлодуй

В началото на октомври МОСВ даде положителна оценка на доклада по ОВОС за нова ядрена мощност в централата

10:21 | 04.11.13 г.
БЕХ търси кой да изготви план за изграждане на нови блокове в Козлодуй

Български енергиен холдинг (БЕХ) открива процедура по пряко договаряне с предмет „Изготвяне на пътна карта за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй”, става ясно от съобщение на сайта на холдинга. Ще бъде търсена възможност за реализиране на инвестиционното намерение като международен проект. 

В началото на октомври Министерството на околната среда и водите даде положително становище на доклада за Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на бъдещ нов реактор в централата. През лятото пък Агенцията по ядрено регулиране издаде разрешение да бъде търсена площадка за нова мощност в Козлодуй. 

В края на миналата седмица пък стана ясно, че БЕХ емитира нови заеми за над 1 млрд. евро. Компанията успя да пласира четиригодишни облигации на обща стойност 500 млн. евро, а от "Газпром" ще получи още 620 млн. евро при 4,25% лихва. Руският заем е свързан с реализацията на "Южен поток".

За нови блокове в АЕЦ "Козлодуй" се заговори след като беше замразен проектът за строителство на АЕЦ "Белене". Правителството на Бойко Борисов спря изпълнението, заради високата цена. Идеята беше вече произведеният реактор за втората ядрена централа да бъде монтиран в Козлодуй. 

Междувременно се работи и за удължаване на срока на експлоатация за пети и шести блок в ядрената ни централа. Консорциум между руската Росатомэнерго и френската Electricite de France обследват и оценяват оборудването и съоръженията в двата блока. Техният доклад трябва да бъде публикуван до средата на следващата година.

Лицензът на пети блок на АЕЦ „Козлодуй” изтича през ноември 2017 година, а на шести блок – през октомври 2019 година.

Проверка на бюджетната комисия към Европейския парламент преди седмица пък показа, че активно се работи по дезактивиране на първите четири блока в централата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още