IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Василев: Ще има нужда от държавна помощ за "Южен поток"

Най-големият проблем на газопровода е липсата на системен подход към подобни проекти, каза експертът

11:35 | 05.11.13 г. 2
 И. Василев: Ще има нужда от държавна помощ за "Южен поток"

„Транзитната такса, която е договорена за "Южен поток", е изкуствено занижена и ще ни изправи в процедура за държавна помощ. Тя е два пъти по-ниска от транзитната такса на „Набуко“ и Трансадриатическия газопровод“, заяви в ефира на Bulgaria On Air икономистът и енергиен експерт Илиян Василев.

Най-големият проблем при „Южен поток“ е липсата на системен подход към подобни проекти. Всяко едно подобно начинание трябва започва с анализ на средата, последствията върху текущите договори и върху социално икономическото развитие.

"В случая обаче не са на правени", твърди Василев.

Той беше категоричен, че енергийният министър Драгомир Стойнев и премиерът Пламен Орешарски не са посочили ясно очакванията за приходи, разходи и дивиденти.

„Българската ядрена енергетика трябва да продължи да съществува и след източване на ресурса на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“. Активирането на работата по VII блок означава, че решението на ръководството на централата е, че експлоатацията на старите блокове няма да се увелича с 20 години, както е практиката за подобни блокове в Русия“, коментира Василев.

За отношенията на Украйна и Русия енергийният експерт коментира, че следващите два месеца ще са решаващи за тях.„Това най-голямата геополитическа игра, която Владимир Путин е имал по време на своето президентство“, каза още той.

Повече от разговора с Илиян Василев можете да видитет във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Хахахахахахааа........ `уба`о викаше Иванoff - "маймуни", *** и прочие.....Че те са по-Хинтелигентни бре...Фройдистки казано, звучи така - ние тъкмо да си свалим гащичките и ..., но понеже вашите така и така са свалени, "твърдия курс" ще е за вас. Ще помагаме "държавно", т.е. "дайте да дадем"......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
vzhekoff
преди 10 години
"Тя е два пъти по-ниска от транзитната такса на Набуко и Трансадриатическия газопровод... Освен да вземем два пъти по-високата транзитна такса от Набуко, друго не ни остава....Тия напъни щяха да са наистина смешни, ако не бяха тъжни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още