IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери блокираха магистрала "Тракия" заради неизплатени субсидии

Животновъдите пробиха полицейския кордон и спряха интензивния автомобилен трафик

16:33 | 06.11.13 г.
Фермери блокираха магистрала "Тракия" заради неизплатени субсидии

                                                                                                                         Автор: Илиян Велков

Над 200 фермери от цялата страна блокираха главния път от Пловдив за Карлово и един от разклоните на магистрала "Тракия" край село Труд.

Животновъдите стигнаха до шосето, след като пробиха полицейския кордон, седнаха на пътя и така спряха интензивния трафик от автомобили по аутобана. Фермерите протестират заради неизплатени субсидии.

Фермерите предупредиха, че ще протестират още през август и поискаха да им бъдат отпуснати по 1000 евро на една животинска единица, обвързана с производство, във вид на дългосрочен кредит с 3% лихва, като изплащането на кредита да започне след петата година. 

През октомври агроминистирът Димитър Греков заяви, че 100 млн. лв. е общият размер на средствата, които ще се изплатят по схемите за национални доплащания в животновъдството за 2013 г.  Тогава беше решено субсидиите да бъдат изплатени на два транша – първият през 2013 г., а вторият в началото на 2014 г.  Сега фермерите са недоволни, защото някои са получили част от субсидиите, а други не са получили нищо.

"До края на миналия месец една десета от нас са получили между 30 и 40% от парите, останалите 90% от животновъдите не сме взели и стотинка", каза пред Dnes.bg Красимир Кирилов от Велико Търново.

Финансовият министър им обяснил, че превеждането на средствата през тази година е невъзможно, защото няма достатъчно пари в бюджета.

Фермерите са недоволни и от затворения пазар за продажба на животни за Турция, притесняват се от фалити, защото са теглили кредити.

Животновъдите обявиха, че ще продължат с протестите си, но този път пред земеделското министерство, докато не получат парите, които им се полагат. Те обвиняват държавата, защото е лобирала в полза на зърнопроизводителите, които получиха повече пари по директните плащания на площ, включително и национални доплащания.

"Тръгнахме към София, но сме спрени от жандармерията, не знаем кога ще стигнем столицата", съобщи Бойко Синапов, който е председател на Националната асоциация на животновъдите.

В ефира на bTV вчера земеделският министър Димитър Греков съобщи, че до края на годината животновъдите могат да получат най-много до 50% от субсидиите за тази година, като за 14 хил. фермери тези суми вече са били платени. От сектора настояват за до 70% от предвидените суми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още