IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Животновъдите ще получат 49 млн. лв. субсидии през октомври

Предвидените за 2014 г. средства няма да бъдат изплатени по-рано

10:00 | 07.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Животновъдите ще получат 49 млн. лв. субсидии през октомври

Животновъдите ще получат 49 млн. лв. субсидии през октомври, съобщи министърът на земеделието Димитър Греков пред БНР. Фермерите обаче няма да получат по-рано през тази година субсидиите, които са заложени като национални доплащания в бюджета за 2014 г., допълни министърът.

От сектора поискаха средствата, които е предвидено да бъдат преведени на две части – през тази и следващата година, да им бъдат изплатени незабавно. Фермерите са изчислили, че за това са необходими допълнително 45 милиона лева. Те искат среща с премиера Пламен Орешарски по въпроса и се надяват тя да се осъществи до 10 октомври.

Танчо Колев - председател на Сдружението на млеко и месопроизводителите, заяви, че срещата се налага, тъй като до момента няма отговор на исканията им от земеделското министерство.

Той посочи, че ако исканията им не бъдат изпълнени, животновъдите са готови да тръгнат на протести и да блокират  пътища. „Ние с жива сила излизаме, защото нямаме възможност да показваме трактори. Ако тръгнем с тракторите към София, ще блокираме пътищата, защото те ще аварират още на първите стотици метри от магистралата“, каза Колев.

Фермерите се аргументират, че зърнопроизводителите успяха да договорят с правителството национални доплащания за обработваемите площи от 2 лв./дка, което ще струва 60 млн. лв. на бюджета за 2014 г. За заплати в агроминистерството се дават 320 млн. лв. годишно, допълва той.

Греков обаче заяви, че няма възможност по-рано да се изплащат средствата, предвидени за 2014 г. Животновъдството, за да е печелившо, трябва да бъде свързано с растениевъдството, допълни министърът. Той обясни, че  през първата десетдневка на януари ще бъде изплатена останалата част от субсидиите. Освен това  след 1 декември ще бъде изплатено специфичното подпомагане за млечния сектор от 40 милиона лева.

Министърът каза още, че премиерът Орешарски е информиран за проблемите в сектора „и нямаме различия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още