IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Животновъди искат нисколихвени кредити заради икономическата криза

От сектора настояват да бъдат облекчени условията за категоризация на фермите втора и трета категория

15:21 | 27.08.13 г. 1
Животновъди искат нисколихвени кредити заради икономическата криза

Няколко организации на животновъди настояват за спешни действия за подпомагане на сектора заради задълбочаващата се икономическа криза и последвалата втора година на засушаване. Седем организации заплашват, че ако не бъдат предприети исканите от тях действия, ще последват протести, включително може да бъдат докарани животни в София.

Организациите искат да им бъдат отпуснати по 1000 евро на една животинска единица, обвързана с производство, във вид на дългосрочен кредит с 3% лихва, като изплащането на кредита да започне след петата година.

Те настояват и за преструктуриране на кредити, получени от Държавен фонд „Земеделие“ в стопанските 2008, 2009, 2010 и 2012 г., както и 10% от директните плащания за новия програмен период 2014 г. да бъдат разпределени между зеленчукопроизводители и животновъди.

Животновъдите искат да бъдат облекчени условията за категоризация на фермите втора и трета категория, а не само отлагане на дерогационния период, както и облекчаване условията за торохранилища.

Настоява се още за промяна в Закона за собственост и ползване на земеделските земи за отдаване и на общинска земеделска земя (пасища и мери) с предимство и без търг на животновъдни ферми, също и да не плащат акциз на горивата от 2014 г., което да е обвързано с броя отглеждани животни.

Според организациите, ако до 30 дни исканията не бъдат приети, ще пристъпят към протести.

„В момента не можем да изплащаме взетите кредити за фуражи от ДФЗ, затова сме готови да дадем на фонда животните, които отглеждаме“, заяви Танчо Колев от Националното браншово сдружение на месо- и млекопроизводителите. Той припомни, че всяка година броят на отглежданите животни в България намалява, а много стопани се отказват от фермерството и емигрират.

От сектора настояват да бъдат облекчени условията за категоризация на фермите втора и трета категория.

Писмото е подписано от Съюза на животновъдите в България, Националното браншово сдружение на месо и млекопроизводителите, Националната овцевъдна асоциация, Националната асоциация на животновъдите в България, Националния съюз на говедовъдите, Асоциация на животновъдите „Гергьовден” – Ст. Загора, Асоциация на млекопроизводителите „Тракия Милк” – Пловдив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Да искат и проста лихва, другото си е жив грабеж на банките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още