IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Греков: Договорените субсидии за агросектора не гарантират политически комфорт

Земеделската земя е прекалено разпокъсана, за да се либерализира напълно пазарът, обясни агроминистърът

10:49 | 02.10.13 г. 1
Греков: Договорените субсидии за агросектора не гарантират политически комфорт

Договорените субсидии за земеделските производители не са срещу осигуряването на политически комфорт. Това каза пред БНТ министърът на земеделието и храните Димитър Греков.

Вчера на преговори с участието на премиера Пламен Орешарски бе подписано споразумение със зърнопроизводителите, с ангажимент те да получат до края на януари догодина в пълен размер субсидиите си -  1,118 млрд. лева еврофинансиране плюс национални доплащания по 2 лв./дка или общо 60 млн. лв. На срещата беше договорен намален акциз на горивата за сектора, което ще струва на бюджета догодина 84 млн. лв.

През август същите зърнопроизводители настояваха да получат авансово част от европейската субсидия за площ до края на годината и това им беше обещано от правителството, но вчера след четиричасови преговори те се отказаха от това искане.

Днес Греков обясни, че изплащането на субсидиите се отлага за януари, за да могат всички документи на стопаните да бъдат обработени. Запитан дали от бюджета се дават пари срещу политически комфорт, министърът отговори: „Компромисът беше от двете страни, но в никакъв случай това не е комфорт, нито пък е пазарлък“. Той отрече парите от бюджета да се отпускат и заради страх от протести.

Греков съобщи още, че през 2014 г. акцизът за горивата ще се връща по старата методика, а до средата на следващата година ще бъде изработена нова. 

Запитан защо иска удължаване на забраната да се купува земеделска земя от чужденци, както настояват и зърнопроизводителите, агроминистърът обясни, че България има около 40 млн. дка земеделска земя, която е  разделена на около 12,5 млн. имота или средно се пада около 3,6 дка среден парцел.

„Разбирате ли, че 3 декара е толкова малко, че никой не би проявил интерес да прави инвестиции. Ако се пусне една дискобрана да отиде на 200 метра в един такъв парцел, няма нито как да се върне, нито как да се обработи. Никой инвеститор не би пожелал да инвестира в такива малки площи“, каза той.

Нашата цел е тази земя да се окрупни, за да се даде възможност на повече хора да я обработват, твърди министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Спящият бик
преди 10 години
Ако тези субсидии бяха за малките земеделски производители, просто нямаше да ги има. Но понеже ги получават една шепа едри земевладелци - затова са толкова важни. С няколко души винаги е по-лесно да се разбереш за комисиона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още