IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЗХ предлага забраната чужденци да купуват ниви да се удължи със 7 години

Не е ясно какъв е делът на чужденците – собственици на земеделска земя у нас

17:55 | 19.09.13 г. 5
МЗХ предлага забраната чужденци да купуват ниви да се удължи със 7 години

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) ще предложи забраната чужденци да купуват ниви в България да бъде удължен със 7 години. Това каза ресорният министър Димитър Греков пред депутатите от парламентарните комисии по земеделие и европейските въпроси.

Предложението ще бъде внесено в Народното събрание, но окончателната дума има Европейската комисия (ЕК), тъй като сме поели ангажимент при присъединяването ни към Европейския съюз (ЕС), поясни Греков, цитиран от БТА.

“Подобно решение се мотивира от раздробеността на земеделската ни земя, която трябва да се окрупнява. Като цяло трябва да стабилизираме нашето земеделско производство и процесите на окрупняване ни обнадеждават, че тя ще бъде изкупена от българските производители”, посочи той.

Земеделският министър призна, че не е ясно какъв е делът на чужденците – собственици на земеделска земя у нас. По думите му фирмите, с които те са купували ниви, са “смесени”.

На 1 януари 2014 г. изтича гратисният период за покупката на земеделска земя от чужденци, заложен в договора ни за присъединяване към Евросъюза. Въпреки забраната, чужденци могат да купуват ниви чрез фирми, регистрирани в България, и такива сделки се осъествяваха.

Според експерти обаче чуждите инвеститори не се интересуват от земята у нас, тъй като тя е раздробена и липсва поливна и друга инфраструктура, която да обезпечи производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Значи разбрах - сега изкупуват нашите хора ЕВТИНКО разпокъсаната земя, щото са Българи /ние от национална глупост трябва на тях да им я продадем евтино щото сме родолюбци! и щото е разпокъсана земята/ И ПОСЛЕ, нашите хора които са прокарали забраната да мине през ЕК, продават на гадните чужденци скъпо укрупнената комасирана земя!А може ли да попитам АЗ, защо не я продадем директно тази ГАДНА РАЗПОКЪСАНА земя на гадните чужденци?? Аааааа?????.. Пък нека "свободния пазар" да определи колко ще е евтина??? Не партийните поръчки!.... Аааааааааа ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 6
meto76
преди 10 години
От кога чакам да падне тази забрана, за да продам земята си на чужденец.Ще я продам на този, който даде най-много не ме интересува българин или чужденец.Няма да я продам на нашенец, ако ми даде по-малко от един турчин например.Да живее пазарната икономика.Хората трябва да спечелят от продажбата на земите си.Стига са печелели арендаторите и нашенски мутри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
Гари
преди 10 години
Бля, Бля в стил Греков. Предлагаме, искаме, въпреки че знаем, че няма да стане. Имаме подписан договор с поет ангажимент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 9
stoiloff
преди 10 години
Плодородната земя до десет години ще стане безценна на фона на глобалното затопляне и настъпващите климатични промени! Както и отравянето със химикали от "шистовата революция"! Затова ще дойдат времена, когато ще гладуват страни, разпродали земите си на безценица на богати петролни магнати! Световен глад и апокалипсис!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още