IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитите на животновъдите се разсрочват до края на 2014 г.

Мярката на Министерство на земеделието цели облекчаване на фермерите

15:28 | 26.09.13 г.
Кредитите на животновъдите се разсрочват до края на 2014 г.

Министерството на земеделието разсрочи кредитите, предоставени на животновъдите през 2008, 2009, 2010 и 2012 г., до 25 ноември 2014 г., съобщават от пресцентъра на ведомството.

„Така ще помогнем на животновъдите в този труден момент, но в същото време им даваме ясен сигнал, че те трябва да изпълнят поетите ангажименти”, каза министърът на земеделието и храните Димитър Греков по време на Управителния съвет на ДФ „Земеделие”.

Кредитите са отпуснати от Фонда за закупуване на фураж за изхранване на говеда, биволи, овце, кози, птици и свине. Лихвата по разсрочването е намалена до възможно най-ниския процент – 4,5 на сто.

Условията за разсрочване на заемите са няколко. Първото е преди подаване на заявлението за разсрочване бенефициентите да са възстановили дължимата лихва към 29 ноември 2013 г. Друго изискване е животновъдите да поемат ангажимент до края на юни 2014 г. да изплатят определен процент от дължимата главницата по кредита.

„По този начин облекчаваме в максимална степен фермерите като синхронизираме стопанската година с изплащането на различните субсидии”, подчерта зам.-министър Явор Гечев.  

В периода 2008-2010 г. над 3300 животновъди са получили кредити за общо 67 млн. лв. През 2012 г. ДФЗ е отпуснал над 1000 краткосрочни заема за изхранване на животни на обща стойност 10 млн. лв.

„Разсрочването на кредитите на животновъдите обхваща малко над 2000 души. Не се обхваща целият сектор „Земеделие”, но въпреки всичко, ще бъде от помощ на тези животновъди, които не могат да връщат кредити, каза за Агенция „Фокус” Пенка Христова, председател на Съюз на животновъдите в България.

Тя обясни, че от 2008 година насам винаги се взима решение за разсрочването на кредитите с една година напред. "Взетите кредити в сектор „Земеделие” са над 70 млн. лв. - не са малко, защото това е половината бюджет, или така наречените национални доплащания за целия сектор „Животновъдство”, заяви Христова.

„Добре е, че кредитите на животновъдите са разсрочени, но искането ни беше натрупаните лихви да се прибавят към главницата“, каза Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите в България. „Няма как и откъде да платим натрупаните лихви в бранша. Тези кредити бяха дадени през 2008, 2009, 2010 г. за спасяване на българското животновъдство.

Ангажимент е и на старото, и на настоящото правителство, да измислят вариант как тези кредити да не бъдат като тежест за бранша, впоследствие”, заяви Синапов. Той поясни, че първоначално кредитите са били отпускани с минимален лихвен процент, но от миналата година, с натиск от страна на Министерство на земеделието и храните, и от фонд „Земеделие”, лихвеният процент е бил повишен от 3 % на 6 %.

„Няма как на този етап българският фермер да занули лихвите си. Уговорката, която имахме с министерството, беше тези лихви да се прибавят към главницата“, заяви още Бойко Синапов.

Преди месец няколко организации на животновъди настояха за спешни действия за подпомагане на сектора заради задълбочаващата се икономическа криза и последвалата втора година на засушаване. Седем организации заплашиха с протести, включително и докарване на животни в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още