IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Животновъди поискаха гаранции за европейските и националните плащания*

От месец и половина МЗХ не работи, убедени са от Националната асоциация на животновъдите

14:24 | 26.06.13 г.
Животновъди поискаха гаранции за европейските и националните плащания*

Едва двадесетина животновъди се събраха на протест пред Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Техните искания са за гаранции, че ще им бъдат платени средствата по европейските и националните плащания за кампанията 2013 - 2014 година.

От месец и половина земеделското министерство и институциите не работят, не знаем дали ще получим финансиране, коментира председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов, цитиран от БТА.

"Не можем да работим под стрес и ден за ден, притеснени сме, че няма да ни платят, искаме гаранции", посочи той.

От името на животновъдите той изрази притеснение, че няма яснота и по новия програмен период - 2014 - 2020 година. От организацията припомнят, че управляващите са обещали преговорите да се водят прозрачно.

"Омръзна ни да получаваме по 40 лв. за овца, а съседните на нас страни - по 80 евро", коментира Синапов.

Припомняме, че животновъдите заплашиха да протестират с техника пред министерството като обясниха, че не са партийно ангажирани. Столичната община даде разрешение четири трактора и шест камиона да влязат в града и дабъдат паркирани извън зоната за сигурност на министерството. 

По-късно през деня Министерството на земеделието и храните изпрати писмо до медиите с позицията си във връзка протестите на животновъдите.

"МЗХ държи да подчертае, че сред приоритетите на Министерството е укрепване на сътрудничеството с браншовите организации в областта на земеделието. Точно поради тази причина министър Греков организира среща с браншовите организации в земеделието още в първите дни след встъпването си в длъжност.

На 7-ми юни представителите на браншовите организации се съгласиха с предложението на министър Греков до края на месеца да подадат документи за легитимност, в които да заявят своите представители, членска маса, териториални структури и сфери на действие.

Преди уговореният на срещата срок да изтече една от животновъдните браншови организации насрочи протест пред МЗХ, в противоречие с договорката от срещата във ведомството.

МЗХ е категорично, че за настоящата година средствата за национални доплащания са съгласувани с ЕК. В кампания 2013 г. ще бъде запазено подпомагането на глава животно, като осигурените национални доплащания са в размер на 144 млн. лева. Това са с 4 млн. лева повече от предходния период. Както е планирано първият транш ще бъде изплатен през месец октомври", заявяват от пресцентъра на земеделското министерство.

*Статията е допълнена към 16:30 с позицията на МЗХ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още