IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Животновъдите пак се готвят за протести

Стопаните са недоволни заради бавното сформиране на екипите в аграрните ведомства и проблемите с усвояването на европейските средства

15:09 | 18.06.13 г.
Животновъдите пак се готвят за протести

И животновъдите обявиха, че са готови за нови протести заради закъснението при сформирането на екипите в земеделските ведомства и проблемите с усвояването на европейските средства в сектора. Това е записано в позиция на председателя на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов, разпратена до медиите.

Организцацията ще вземе окончателно решение за протестите утре. "Правителството трябва да започне да работи по-интензивно. В противен случай ние като асоциация повече няма да даваме кредит на доверие", посочва се в позицията на стопаните.

Към днешна дата все още не са сформирани екипите във ведомствата, а Министерство на земеделието и храните вече един месец не работи и се занимава единствено с кадрови промени, подчертават от организацията.

Припомняме, че през миналата седмица новият министър на земеделието Димитър Греков поиска браншовите организации да издигнат кандидатура за един от заместниците му, а по-късно стана ясно, че за зам.-министър на земеделието е назначен Бюрхан Абазов, който заемаше същия пост по времето на Тройната коалиция.

На призива на министър Греков откликна Асоциацията на земеделските производители в България, която предложи председателя си Христо Цветанов. От животновъдния сектор дойдоха други две кандидатури – на кмета на Калофер Румен Стоянов и на Пенка Христова, председател на Съюза на животновъдите и съветник на бившия министър Мирослав Найденов, а асоциацията „Български пипер“ пък предложи за поста Евгения Митрова, досегашен директор в дирекция "Растениевъдство" в земеделското министерство.

В последствие Стоянов се отказа от номинацията с мотива, че браншовите организации не са готови за подобна стъпка и тя би довела до още по-голямо разединение в сектора. Самият Греков не одобри кандидатурата на Христова и обяви, че няма да поднови договора й като съветник.

Бойко Синапов алармира още, че заради кадровите промени в аграрното ведомство животновъдите нямат яснота за изплащането на субсидиите през тази година. Той посочва, че не се полагат максимални усилия за усвояването на средствата по Програмата за развитие на селските райони, за да не бъдат загубени милиони в края на годината, а и още няма яснота за подготовката на следващия програмен период, както и за мерките в подкрепа на животновъдите до 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още