Наетите по трудово и служебно правоотношение към края на септември 2013 г. намаляват с 40,8 хил., или с 1,8% спрямо края на юни 2013 г., като достигат 2,26 милиона, сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).
Спрямо края на второто тримесечие на 2013 г. най-голямо е намалението в областите „Хотелиерство и ресторантьорство” - с 19,7%, „Култура, спорт и развлечения” - с 5,6%, и „Операции с недвижими имоти” - с 4,6%. Увеличение на наетите е регистрирано в „Образование” - с 1,3%, и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” - с 0,3%.
Най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” - съответно 21,5 и 17,1%.
На годишна база към септември 2013 г. наетите по трудово и служебно правоотношение също намаляват - те са с 20.7 хил., или с 0,9% по-малко, сочи статистиката.
Най-голямо е понижението в дейностите: „Преработваща промишленост“ - с 14,9 хил., и „Строителство” - с 6,9 хиляди. В процентно изражение намалението е най-значително в икономическите дейности „Други дейности” - с 8,1%, „Строителство“ - с 5%, и „Операции с недвижими имоти” - с 4,7%.
Средната брутна месечна работна заплата за месец юли 2013 г. е 800 лв., за август - 777 лв., и за септември - 801 лева.
През третото тримесечие на 2013 г. средната месечна работна заплата намалява спрямо второто тримесечие на 2013 г. с 0.9% до 792 лева. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо намаление на средната месечна работна заплата, са: „Други дейности”- с 8.3%, и „Финансови и застрахователни дейности” - с 4.6%.
През третото тримесечие на 2013 г. средната месечна работна заплата нараства с 3,7% спрямо третото тримесечие на 2012 г., като най-голямо e увеличението в „Селско, горско и рибно стопанство” - с 10%, „Образование” - с 8,8%, и „Хотелиерство и ресторантьорство” - с 6,1%.
Най-високо средно месечно трудово възнаграждение през третото тримесечие на 2013 г. са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в дейностите: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - 1 860 лева; „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - 1 505 лева;„Финансови и застрахователни дейности” - 1 456 лева.
Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности. „Хотелиерство и ресторантьорство” - 539 лева; „Други дейности” - 543 лева; „Административни и спомагателни дейности” - 556 лева.
Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2013 г. в обществения сектор нараства с 5,1%, а в частния сектор - с 3,3%.


Времето във Варна на 6 декември 2025
Никулден е! Вижте какви са традиции за днес
Оперираха Здравко от "Ритон"
Изтеглиха жребия за световното по футбол през 2026 г. Вижте всички групи
Спасители във Варна извадиха немска овчарка от 25-метров кладенец
Дейвид Бут: Хората не вярват особено на алгоритмите
Дейвид Бут: Трендът е към услуги срещу такса, вместо комисионна
Дейвид Бут: Някои щати изискват да се инвестира извън Китай
Cambricon ускорява работа по AI в Китай и разчита на подкрепа
Защо противоборството между Китай и Япония расте
Как влияят на мощността диаметърът на цилиндрите и ходът на буталата
Бизнесмен организира погребение за късметлийската си кола
Уникална Toyota Mega Cruiser от 1996 година отива на търг
Tesla намали цената на Model 3 в Европа
Рембранд, Вермеер или Ван Гог – изберете сами
Зеленски в действие: Андрий Ермак се прости и с още постове
Украински дрон удари сграда в Грозни, Кадиров обеща суров отговор
Меган Маркъл се свързала с баща си след ампутирането на крака му
Урсула и Мерц на крака при белгийския премиер за руските активи
преди 11 години Отн.: Средната брутна месечна заплатаСамо за заплати се говори, битието било определяло съзнанието.А какво да кажем за битието на клиентите от ресторантите.Ресторантьорският сектор в BG е достигнал абсолютното си дъно като качество на услугата и като здравословен риск на храните, които предлага.Никой не може да си позволи по време на криза да ми реже салата от краставици като на пуйка (на дебели разнокалибрени кубчета и лунички). Да вземе някой да им покаже на тези хора как се реже салата на шайби от по 1.5 мм (на машина) или стърже на едро на ренде ... с копър и с малко чесън ... а не с каквото им попадне от фризера.Великите готвачи пък, които пържат и мешат каквото намерят с каквото намерят за добре са без коментар, особено когато пържат скорбяла (картофи и моркови напр.) в ГМО пожизнено-несменяемо царевично олио, от което се получава карциногенна нано-пластмаса (акриламид).На BG икономиката и трябва като начало тотална преквалификация и ограмотяване на ресторантьорския сектор. отговор Сигнализирай за неуместен коментар