IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващите видяха метеж срещу НС, опозицията пак призова за оставка на кабинета

Мнозинството превърна площад Народно събрание в гладиаторска арена, заявиха от ГЕРБ

11:09 | 13.11.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Управляващите видяха метеж срещу НС, опозицията пак призова за оставка на кабинета

ДПС ще стои плътно зад кабинета "Орешарски", зад конституционния ред, зад българската демокрация. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в декларация от парламентарната трибуна.

"Уроците по морал не от вас. Елате на сцената на политиката. Не можете обаче, защото там Орешарски е несравнимо по-добър и нямате шанс", обърна се Местан към ГЕРБ, които минути преди това в декларация отново призоваха за оставката на кабинета.

Той се спря подробно на протестите от вчера и сблъсъците "полиция-протестиращи" и видя сценарий във вчерашните сблъсъци. "Мракът снощи не можа да прикрие променения профил на протестиращите, дори подчертаваше бръснатите глави като символ на най-агресивната част на българското общество. Снощи законодателният орган на страната беше атакуван от ултраси. Това няма нищо общо със студентите на България, нашите деца. Тук от името на ДПС искам да кажа – правото на протест е очарованието на демокрацията и затова то е скрепено от Конституцията. Едно е правото на протест, друго е окупацията.

Едно е протестът на студентите, съвсем друго е метежът срещу законодателния орган на страната, който се организира от тези, които вчера отсъстваха от обсъжданията на най-важните актове. Нямаше ги, защото впрегнаха новите си генерали, корупционно натрупаните стотици милиони, за да взривят конституционните устои на демократична европейска България", заяви Местан.

По думите му председателят и зам.-председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и Цветан Цветанов няма как да оцелеят политически извън властта. Според него по тази причина те няма да се спрат пред нищо, за да съборят легитимното правителство.

"Протестът няма кой знае какви солидни политически аргументи. В строго политически план, като управленски решения, като стил на управление, като манталитет, кабинетът Орешарски е друга реалност, несравнимо по-добър от кабинета на ГЕРБ и Борисов", настоя лидерът на ДПС.

Лидерът на БСП Сергей Станишев обвини ГЕРБ, че стои зад провокаторите по време на опита за окупация на парламента вчера, след като няколко пъти се стигна до сблъсъци с полицията. „Всички видяхме сцени на насилие, опит за превземане на сградата на парламента и тези, които стоят дълбоко зад организацията и тези събития, напускат сега залата, а техните ръководители са истинските подстрекатели на опита за щурм на българския парламент, продължи обаче Станишев.
 
Според него вчера вечерта на площада пред парламента е имало хора, които нямат нищо общо с мирно протестиращите. „Това бяха докарани ултраси, очевидно организирани с една единствена цел - да щурмуват и да превземат сградата на парламента. Питам в коя демократична държава подобно вандалско действие и подобен опит за метеж са допустими”, настоя Станишев.

Той смята, че единствено ГЕРБ, които останаха в опозиция след изборите на 12 май, имат интерес да се срине парламентаризмът и да се разруши държавата
 
„Опитите на Бойко Борисов и обкръжението му са ясни, логиката е следната: „ако тази държава не е моя, ще я срина, ден след ден ще организирам протести и атаки срещу парламентаризма и демокрацията” и това е съвсем закономерно поведение за ръководството на ГЕРБ и за нейния лидер. Четири години бяха превърнали парламента в една изтривалка на едноличната  воля на Борисов и един гумен печат, изпълняващ  тази воля, но парламентаризмът се завърна”, заяви още соцлидерът.
 
Той се обърна към тези, които "готвят и организират метежи" с думите: „Няма да мине, защото България се нуждае от оздравяване от атмосферата на омраза, насаждана четири години, когато всеки инакомислещ, който дръзнеше да се противопостави на тази властова машина, която държеше управлението, беше прегазван, гонен дискредитиран, страхът си отиде, но демокрацията, за да са бъде жизнена, се нуждае от сила”.

Парламентарната група на ГЕРБ пък отново призова за оставка на правителството, този път в декларация от парламентарната трибуна. Причина, както и вчера, отново станаха протестите и стълкновенията между полиция и протестиращи.

"Вчера управляващото мнозинство превърна площад Народно събрание в гладиаторска арена и окървави мирния протест на невъоръжени български студенти. Срещу цвета на нацията държавната машина изправи униформени с шлемове, щитове и палки", заяви депутатът Цвета Караянчева, която изчете декларацията на бившите управляващи.

Депутатката обясни, че парламентарната й група е решила да влезе в пленарната зала, за да не позволи на БСП, ДПС и "Атака" да прокара тихомълком бюджета и да развенчаят мита за социалния бюджет.
"Докато в залата на парламента народните избраници се упражняваха в реторика срещу насилието, навън жандармерията беше пратена да охранява гражданския мир с палки и ритници. Децата ни бяха блъскани, бити и арестувани", възмути се депутатът.

"Ако все още имате съвест и свян, подайте си оставката и си идете. Не е нужно човек да изпие цялото море, за да разбере, че е солено. Вие натикахте българския народ до ръба на пропастта и сега цинично наблюдавате как той се съпротивлява", каза още депутатката.

Цвета Караянчева обяви, че ГЕРБ настояват ръководство на МВР и лично министър Цветлин Йовчев незабавно да се явят в НС и да отговорят от какво е бил продиктуван масираният десант на полицейски сили пред НС.

Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 2
Hahoto
преди 10 години
Ако Първанов, наистина е препоръчал Борисов на Бриго, който го е довел в НДСВ и го е пуснал по пътеката на политиката. http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2436003То тогава битката е да се свали Станишев, Първанов да поеме БСП и да се направи една Червено-Герберска коалиция - "В името на народа". Доколко е логично и вярно това, предстои да видим. "Театърът на абсурда" продължава, артистите са добре познати и доста омръзнали. Но явно има платени нервни зрители, има и любители на пиеси, има и малък процент, който си гледа профита ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
http://***.vsekiden.com/143114
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 1
индианеца
преди 10 години
г-н Местан да не се жалва от метежи, че и той е на власт балгодарение на такъв.А, и най-добре да отговори КЪДЕ е Бисеров.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
stoiloff
преди 10 години
Гладиаторите възстават!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още