IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР: Част от започнатите реформи в Централна Европа спират заради популизъм

Банката подготвя нова тригодишна стратегия за България с фокус върху по-ефективното подпомагане на малките и средни предприятия

13:16 | 14.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕБВР: Част от започнатите реформи в Централна Европа спират заради популизъм

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е най-големят дългосрочен инвеститор в България. Годишният обем на инвестициите, които ЕБВР прави в България, са в размер на 246 млн. евро, като 1 евро от тях катализира приток от 3 евро от други чужди фирми, които инвестират заедно с местни компании. 60-70% от този обем е насочен към частния сектор. Това сподели на Петнадесетия Български икономически форум Стефка Славова, член на Борд на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Финансовата институция помага на българската икономика, а и като цяло на страните, в които осъществява дейност, чрез инвестициите, които прави в частния сектор, чрез кредитните линии към банките, на малките и средни предприятия и инвестициите в секторите енергетика и инфраструктура.

Г-жа Славова спомена прогнозите, направени в редовния доклад на ЕБВР „Регионални икономически перспективи“. В него банката прогнозира, че нашата икономика ще се разшири с 2% през 2014 г.

Тя каза, че следващата седмица излиза „Докладът на прехода“ (Transition report), който показва редица тревожни данни и факти. „Започнати реформи в Централна Европа спират, връщат се назад, което не е добър сигнал, и отчасти дължащ се на популистки тенденции“, сподели Славова.

„Винаги когато говорим за генератори се посочват физическият капитал, човешкия капитал и остатъчната производителност. Това, което спира растежа почти навсякъде, е именно този елемент от съвкупности, който наричаме бизнес климат, инвестиционен климат, и липсата на структурни реформи. ЕБВР гледа с критика към тези фактори“, каза Славова.

Тя посочи, че в момента в банката тече процес на организация, а именно - как тя е помогнала на региона къде да акцентира и да насочи ресурсите си през новия програмен период 2014-2020 г.

Темата за основните структурни реформи става все по-критична, както за банката, така и например за агенциите за чужди инвестиции, които се опитват да прокарат такива реформи в своите страни.

Славова изтъкна, че ЕБВР готви нова инициатива за малкия бизнес. Досега банката дава кредитни линии на банките и по определени критерии те ги предоставят на бизнеса. По нейните думи този процес ще се осъществява по един „по-грануларен подход“.

ЕБВР подготвя нова тригодишна стратегия за България с фокус как финансовата институция да подпомага по-ефективно малките и средни предприятия и да създава повече допирни точки с агенциите за инвестиции.

Славова посочи като успешни проектите на банката заедно с общините Бургас и Варна, като посочи по-конкретно проекта за интегриран градски транспорт в морската ни столица.

Тя заключи, че чрез своите експерти банката може да е от полза на страната ни за създаването на електронното правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още