IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотите в индустрията растат през третото тримесечие

Най-значима е активността при производство на филми, телевизионни предавания и музика - увеличението е почти 50%, сочат данни на НСИ

12:46 | 21.11.13 г. 1
Оборотите в индустрията растат през третото тримесечие

Ръст на индексите на оборотите в услугите показа статистиката на НСИ за третото тримесечие. Анализирани са измененията в секторите транспорт, далекосъобщения и създаване на творчески продукти, както и "Други бизнес услуги", в чиято графа от статистическия институт вписват административни дейности, архитектурни и инженерни дейности и рекламна и туристическа дейност. 

През третото тримесечие на 2013 г. общият календарно изгладен индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи” нараства с 10% в сравнение със същото тримесечие на 2012 година, показват данните на НСИ. Годишните данни за сектора на транспорта показват като цяло оптимистична картина, макар по отношение на водния транспорт да има спад от 26,2 на сто. При сухопътния транспорт увеличението е от 10,2%, докато за въздушния е от 4,3 на сто.

Спрямо предходното тримесечие оборотите в сектора на транспорта се увеличават с 2,6%. Спадът за водния транспорт е с 8,5 на сто, докато за въздушния транспорт има ръст от 3,2%. При сухопътния транспорт увеличението е от 0,4% за третото спрямо второто тримесечие.

Общият календарно изгладен индекс на оборота в сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения” се увеличава с 8,5% спрямо третото тримесечие на 2012 г., което се дължи преди всичко на производството на филми, телевизионни предавания, музика и аудиовизуални услуги, които отбелязват ръст от почти 50 на сто. Намаление се наблюдава в „Издателска дейност” - с 0,8%.

На тримесечна база общият съставен индекс за сектора има ръст от 0,3%, като отново производството на филми, музика и телевизионни предавания отчитат най-съществен ръст – 12,2%.

При „Други бизнес услуги” най-голямо увеличение (37,3%) спрямо третото тримесечие на 2012 г. е отчетено в „Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност”. Спад се наблюдава при „Дейности по почистване” - със 17,7%, както и при „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи” и „Дейности по охрана и разследване, съответно с 11,6 и 3,4%.

Спрямо предходното тримесечие ръст е регистриран при дейностите „Рекламна дейност и проучване на пазари” и „Туристическа агентска и операторска дейност, други дейности, свързани с пътувания и резервации”, съответно с 5,5 и 4,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
hellwitch
преди 10 години
положителна новина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още