IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Ботев: България има огромен потенциал за развитие на планинския туризъм

Пречка за инвеститорите в туризма е сложното и противоречиво законодателство, според зам.-икономическия министър

13:21 | 23.11.13 г. 1
Б. Ботев: България има огромен потенциал за развитие на планинския туризъм

България има огромен потенциал да развие планинския си туризъм, но не се възползва от него. Това коментира зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев в предаването “Седмицата” по Дарик радио.

По думите му морският туризъм продължава да бъде водещ, но се отчитат бързи темпове на ръст при планинския туризъм. Проблем е обаче инфраструктурата в планините, така че да страната ни да може да се възползва от максимално дълъг туристически сезон в планинските региони, а не само от ски туризма.

“Имаме уникални възможности – имаме пет високи планини, концентрирани близко една до друга, имаме 146 планински върхове, високи над 2 хил. метра, което е предпоставка за прекрасни възможности за ски туризъм”, коментира Ботев.

Той подчерта, че България има и достатъчно условия – езера, реки и водосборни зони, за производството на изкуствен сняг за зимните курорт.

Като основна пречка за развитието на планинския туризъм Ботев определи сложното и противоречиво законодателство, което се отразява и на инвестиционния процес.

Бранимир Ботев допълни, че подкрепя “всичко, което би развило туризма”. Той допълни, че във водещите зимни туристически дестинации в Европа наситеността с лифтове е средно 9 съоръжения на курорт, а в елитните курорти достига и 12 лифта. За България средното ниво е 3 лифта, като повечето са “на хартия”.

Ботев подчерта, че България набира и все по-голяма популярност сред голф туристите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Еми може вече - всички маймуни са опаковани в Натура2000 и случайно не могат да приберат нищо освен забрани... за верните другари обаче вече може!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още