IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът обяви "Топлофикация – Шумен" в несъстоятелност

Имуществото на дружеството е запорирано, става ясно от решението на Окръжния съд в Шумен

15:00 | 25.11.13 г.
Съдът обяви "Топлофикация – Шумен" в несъстоятелност

Окръжният съд в Шумен обяви „Топлофикация – Шумен“ в несъстоятелност броени дни след началото на отоплителния сезон. Съдът удовлетворява искане на „Булгаргаз“, става ясно от съобщение на сайта на институцията.

Топлофикационното дружество не е погасило задълженията си по договор за доставка на природен газ от 1998 година. Към 30 ноември 2010 година „Топлофикация – Шумен“ дължи на „Булгаргаз“ над 3,4 млн. лева – главница и лихви по тези споразумения.

През ноември 2010 година е имало допълнително споразумение между двете страни и по силата на него „Топлофикация – Шумен“ дължи общо над 15,1 млн. лева.

За последен път дружеството е осъществило плащане за погасяване на задълженията си към „Булгаргаз“ в началото на 2011 година и то е било в размер на 74 хил. лева, отбелязва Окръжният съд в своето решение.

На базата на тези факти е обявена и несъстоятелността на „Топлофикация – Шумен“ с начална дата от 1 януари 2009 година. Назначен е временен синдик и е наложен запор върху движимото и недвижимото имущество на дружеството.

Първо събрание на кредиторите също е насрочено и ще се проведе на 10 декември от 14:30 часа. 

Припомняме, че в началото на март 2013 година дружеството разтрогна договора си с приватизатора "Телемения", тъй като израелската компания не плати сума в размер на 51 хил. лв., представляваща разликата между цената и внесения депозит при приватизацията на "Топлофикация - Шумен". Последвалите опити за продажба на дружеството се оказаха неуспешни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още