IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

37 дружества ще бъдат предложени за приватизация през 2014 г.

В списъка са включени БФБ и Централен депозитар, миноритарният пакет от БМФ и Пловдивският панаир

16:32 | 26.11.13 г.
37 дружества ще бъдат предложени за приватизация през 2014 г.

Общо 37 дружества ще бъдат предложени за приватизация през 2014 г., каза пред журналисти Емил Караниколов, изпълнителен директор на Агенцията за приватизация, който участва във форум за бъдещето на предприятията с държавно участие.

Програмата за приватизация за 2014 г. е на стойност 217 млн. лв., одобрена е, но  Надзорният съвет е поискал корекция – да се повишат параметрите и това вече е направено с изменение от 20 млн. лв.

Интересните за инвеститорите дружества са 12 или 13, коментира Караниколов. Останалите предложения са миноритарни пакети, които се предлагат всяка година на централизирани публични търгове, но към тях досега не е проявяван интерес.

Караниколов посочи, че в програмата за приватизация са включени Българска фондова борса (БФБ) и Централен депозитар, миноритарният пакет от БМФ (30%) и Пловдивският панаир.

За дружеството "Слънчев бряг" ще се изготвят правен анализ и информационен меморандум – нещо, което не е правено от 1994 г. Ще се анализира каква инфраструктура притежава дружеството като алеи и ВиК, какво ще се извади и след това ще се решава за приватизацията.

За Пловдивския панаир Караниколов посочи, че трябва да се направи анализ какво печели държавата, която е с миноритарен дял, след това ще се реши дали да се продаде целият пакет или част от него.

Преди да стартира приватизацията на БФБ, ще се анализира доколко има интерес към дружеството. През 2014 г. не е планирано да се приватизират енергийни дружества. ВМЗ Сопот е изключено от плана на агенцията, тъй като там се извършват реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още