IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Нужна е прогнозируемост на законите и действията на политиците

Политическите партии изпълняват свой предизборен ангажимент, като дават предложение за намаляване на субсидиите, коментира държавният глава

15:23 | 02.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Плевнелиев: Нужна е прогнозируемост на законите и действията на политиците

България застава зад един силен, обединен Европейски съюз. През последните години сме свидетели на покачващо се обществено недоволство, спад в доверието към институциите. Увеличава се обаче гражданският контрол. Това изтъкна президентът на Република България Росен Плевнелиев на десетата годишнина на Икономическия и социален съвет (ИСС), отбелязана с европейски граждански дебат „По-силна Европа за гражданите“.

„Повече от всякога е необходим градивен граждански и социален диалог, диалог между гражданите и институциите“, каза държавният глава пред гостите на събитието. „Задълбочаването на интеграцията ще доведе до повече възможности за европейските граждани“, допълни той.

Пред журналисти президентът коментира днешния протест на инвеститорите във ВЕИ мощности заради предложението за допълнителна 20-процентна такса върху приходите на централите. Според държавния глава това е сериозен проблем, който не подкрепя инвестициите.

"Липсата на предсказуемост, прозрачност, а най-вече – на прогнозируемост на законите и действията на политиците, не влияе положително за бизнеса. Не трябва често да се променя средата за правене на бизнес, т.е. да се измислят нови данъци и такси", каза президентът.

„Инвестициите създават нови работни места. Ето защо трябва да бъдем прогнозируеми по отношение на данъчните закони“, заяви Плевнелиев.

Той ще изчака Бюджет 2014 да бъде окончателно гласуван и  тогава ще се произнесе по предложената нова такса за производителите на енергия от възобновяеми източници.

„В периода април-май 2013 г. политическите партии поеха ангажимент да намалят субсидиите. Те сега реализират поетите от тях ангажименти. Приветствам когато партиите изпълняват поетите си ангажименти. Друг е въпросът кога и с колко ще бъдат те“, коментира предложението на БСП и ДПС субсидиите на партиите да бъдат намалени с до 10%.

Плевнелиев заяви, че в следващите месеци българските институции ще работят активно, защото предстои подписване на споразумението за партньорство с Европейската комисия (ЕК).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
zabluden
преди 10 години
Доста странна позиция на президента,който обикновено пропагандира свободния пазар,но сега се опитва да ни обясни колко е хубаво да субсидираме сигурните несъразмерни печалби на ВЕИ далаверата.Да не би тази му позиция да има нещо общо с това,че едни от най-печелившите от ВЕИ балона са близките до него Цветелина Бориславова и Прокопиев?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още