IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова електронна система ще отчита щети по застраховките на автомобили

Сегашният регистър на застраховките "Гражданска отговорност" не работи добре, призна зам.-шефът на КФН Борислав Богоев

12:59 | 10.12.13 г.
Нова електронна система ще отчита щети по застраховките на автомобили

До няколко месеца в България ще заработи единна електронна система за регистриране на щети по застраховките на автомобилите в реално време, съобщи зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Борислав Богоев по време на дискусия.

Системата ще помогне за въвеждането на гъвкави форми на застраховане. Една от тях е системата „бонус – малус”, т.е застрахователните компании ще могат да предлагат по-ниски цени за автомобилните застраховки на шофьори, които не са причинявали пътни инциденти през годината.

Електронната система, в която всички компании ще съобщават за щетите по полиците „Гражданска отговорност” и „Автокаско”, ще бъде технически готова и изпробвана до март 2014 година. Плановете са до края на първото полугодие системата да заработи изцяло, коментира още Богоев, цитиран от организаторите на дискусията „Chivas 12 стола”.

За да заработи тази система обаче е необходима промяна в Кодекса на застраховането, която ще бъде предложена от КФН на финансовото министерство. 

Зам.-председателят на КФН призна, че работещият в момента регистър за отчитане на застраховките по „Гражданска отговорност” в момента не функционира правилно и създава предпоставки за избягване на плащането на застраховката.

В момента 86% от регистрираните автомобили в България имат задължителната застраховка „Гражданска отговорност”, стана ясно още по време на дискусията. През 2012 година този процент е бил около 70 на сто. Средната цена на застраховката към края на ноември 2013 година е 219 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още