IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ни даде зелена светлина за развитие на високоскоростeн интернет

Общата стойност на проекта по ОП "Регионално развитие" е в размер на 39,12 млн. лева

20:26 | 11.12.13 г. 4
ЕК ни даде зелена светлина за развитие на високоскоростeн интернет

Европейската комисия (ЕК) даде зелена светлина на България за проекта за развитие на високоскоростен широколентов достъп от следващо поколение, съобщиха от Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" /ИА ЕСМИС/.

Агенцията е директен бенефициент по проекта и получи нотификация от Главна дирекция "Конкурентоспособност" на ЕК, че проектът отговаря на изискванията за допустимост на държавна помощ и не изкривява свободния пазар.

"ИА ЕСМИС получи официалното уведомление от ЕК за по-малко от десет месеца", заяви изпълнителният директор Красимир Симонски и ръководител на проекта. "В процеса на нотификация, въпросите, които получавахме от Главна дирекция "Конкурентоспособност" на ЕК бяха свързани с предоставяне на допълнително уточняваща информация", допълни той.

Според Симонски оттук нататък основната роля при изпълнението на проекта е на бизнеса, пише БТА.

Основната цел на проекта е развитие на електронното управление и предлагане на широколентови услуги от следващо поколение за гражданите и бизнеса в икономически изостанали и отдалечени райони на страната.

Високоскоростен интернет достъп от следващо поколение ще бъде изграден в 29 общински центрове и 24 малки населени места, като общата дължина ще бъде около 860 км.

Избраните населени места по проекта са с обща територия от 7 919 кв. км., или 7 на сто от територията на страната. В тях живеят 277 765 души, което е 8 на сто от населението, живеещо извън областните градове и столицата или 4 на сто от населението на България.

Общата стойност на проекта по Оперативна програма "Регионално развитие" е в размер на 39 123 029 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
edimi
преди 10 години
Погледни това "предложение" http://anonybulgaria.wordpress.com/2013/11/11/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%85%D0%B0-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/, спомни си и скандала с речта на Ердоган преди 2 дена и тогава ще видиш, какви могат да са "размерите" ни скоро....От там до окончателната ликвидация, крачката е една!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Sakamano
преди 10 години
Мислех, че сме се "набутали в ЕС" за да станем част от голям икономически и политически съюз и да се присъединим към страни които споделят общи идеи и ценности, а не за да си просим помощи и да ни подхвърлят подаяния като на просяци. Но явно повечето хора мислят иначе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
"В какъв съюз се набутахме!"Хаха... не помня някой да ни е питал дали искаме! Нали виждаш как тече "набутването" на Украйна в момента? Нали видя и Сърбия по какъв път "се набута"? Алтернативата беше като тях сега да чакаме да ни приемат, но с размерите на Княжество България, ако ме схващаш... хахаха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
Сините камъни
преди 10 години
39 милиона...............................Само на по-малко от миля до нас има къщи за по 10 и 15 милиона!А тия дали 40!В какъв съюз се набутахме!Що за помощи и чувам вече и шалтери за хора има в България!Да им ...... на демокрацията!Такава лъжа никога не е било!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още