IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иво Тодоров: Виетнам е новият Китай по темп на развитие

Добре е българските компании да се утвърдят в момент, когато пазарите се разпределят, смята председателят на УС на Асоциация на българските износители

10:30 | 13.12.13 г.
Иво Тодоров: Виетнам е новият Китай по темп на развитие

През цялата година българският износ бележи ръст, коментира в ефира на Bulgaria On Air Иво Тодоров, председател на УС на Асоциацията на българските износители. Той посочи, че една от причините са положителните тенденции за стабилизиране на еврозоната и най-вече на т.нар. критични точки от периферията й.

„Наблюдаваме намаляване на търговските дефицити. Испания дори излезе на плюс. В Италия, въпреки че политическата криза продължава, в икономически план се наблюдава подобрение,“ коментира Тодоров и допълни, че все още не може да се говори за трайно излизане от кризата.



В същото време Европейският съюз като пазар предлага много по-ограничени възможности за износ на българските компании, коментира Тодоров.

„Причините са, че на първо място ЕС е в много сериозна демографска криза. В същото време пазарите са наситени и да очакваме чудеса не е реално. Това е една добра база за българския пазар, която трябва да бъде използвана за навлизане на нови пазари. Едва ли бихме изненадали с ново производство, с което да станем монополисти“, обясни председателят на УС на Асоциацията на българските износители.

Той допълни, че е нормално България да започне с износ на суровини и впоследствие да развие потенциала си на експортна страна. По думите му след 25 години е възможно България да бъде припозната като източник на високотехнологични услуги.

Тодоров допълни, че пазарите от Индокитай имат голям потенциал за развитие и допълни, че ръстовете на БВП са от порядъка на 5%.

„Виетнам е сочен за новия Китай по темпа на развитие, заради увеличаващото се население и покупателна способност“, коментира Тодоров. Той спомена, че е добре българските компании да се утвърдят на тези пазари, докато още се формират, а не когато вече са разпределени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още