IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готви се ново удължаване на срока за фискални устройства в автобусите

Браншът все още не е готов да спази изискването от 1 януари 2014 година

18:15 | 18.12.13 г.
Готви се ново удължаване на срока за фискални устройства в автобусите

Ще се търси начин срокът в наредбата, задължаваща автобусните превозвачи да инсталират касови апарати за връзка с Националната агенция по приходите (НАП) в автобусите си, да бъде удължен и след 1 януари 2014 година.

След близо три часа дебати по законопроекта за изменение и допълнение на Закона за автомобилните превози Комисията по транспорт в парламента реши да отложи гласуването му за следващо свое заседание. С помощта на тази парламентарна “хватка” членовете на транспортната комисия дадоха възможност да се помисли как в рамките на последните няколко работни дни от годината срокът да бъде удължен.

Въпреки че в Закона за автобусните превози е залегнало изискване фирмите да свържат всички свои автобуси с НАП от близо 2 години, на този етап само 15% от бранша го спазва, уточни зам.- председателят на Комисията по транспорт Георги Свиленски пред Investor.bg.

“Ние нямаме време как да отложим изцяло Закона за автомобилните превози. Но ние трябва да намерим някаква чисто процедурна технология, която да може да отложи изискването за превозвачите. Факт е, че браншът не е готов да въведе касовите апарати от 1 януари 2014”, коментира той пред Investor.bg.

Той заяви, че през следващите два дни ще се търсят законови начини срокът да бъде удължен.

“Имаме само два дни, в които това може да се направи. В момента търсим начини. Ако не успеем да намерим такива, автобусните превозвачи ще трябва от 1 януари все пак да са инсталирали апарати. Знаете, че това е почти невъзможно, тъй като голяма част от тях, чисто технически нямат възможността да се справят с това изискване”, обясни той.

Ако планираното удължаване на срока стане факт това ще бъде четвъртото по ред.

Припомняме, че през март депутатите удължиха до 31 декември срока за поставяне на фискални апарати в автобусите. Тогава поредното удължение бе “прокарано” чрез гласуване на второ четене промени в Закона за ДДС.

Първоначално изменения в Закона за автомобилните превози, които влязоха в сила на 3 юли 2012 г., автобусните превозвачи бяха задължени да издават билети на пътниците само от фискални устройства, а шестмесечният срок да изпълнят това изискване изтичаше на 3 януари 2013 г. В края на миналата година след спор между БСП и ГЕРБ срокът беше удължен до края на март.

След протести от страна бизнеса обаче ГЕРБ реши да удължи още срока за въвеждане на касовите апарати. Като една от причините беше посочено бавното производство на фискалните устройства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още