IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автобусните превозвачи искат ново отлагане за фискалните апарати в автобусите

Заради липсата на одобрени типови модели въвеждането на касовите апарати беше отложено за 1 април

11:15 | 25.02.13 г.
Автобусните превозвачи искат ново отлагане за фискалните апарати в автобусите

„Искаме да има фискални апарати в автобусите, но не е моментът и няма готовност това да се случи“, смята Васил Пиронков от Националната асоциация на автобусните превозвачи, цитиран от агенция „Фокус“. Според него наредбата, която визира реда и контрола на фискалните устройства не е готова в този си вид.

Припомняме ви, че изискването за фискално устройство във всеки автобус, пътуващ по междуградски линии, беше въведено с промени в Закона за автомобилните превози. Първоначално идеята беше устройствата да заработят от 3 януари 2013 година.

Липсата на одобрени модели за устройствата обаче забави въвеждането им и наложи отлагане на срока до 31 март. Сега превозвачите настояват въвеждането на фискални устройства да бъде отложено до края на 2013 година.

Сегашната система е опорочена и от асоциацията настояват за излъчване на експерти от бранша, министерството на транспорта, комисията по транспорт в Народното събрание и всички свързани институции за намиране на решение.

Един от проблемите, посочен от превозвачите, е че въпреки въвеждането на системата, няма да има възможност за електронно резервиране на автобусен билет. Устройствата освен това няма да могат да работят на места без сигнал или извън границите на България. Това е актуален проблем за високопланинските региони, както и междуградските превози в отдалечените населени места, смятат от Асоциацията на автобусните превозвачи.

Ако парламентът не отложи изискването, 15 хил. автобуса ще останат без да могат да изпълняват линиите си от 3 април нататък и ще бъде парализиран транспортът в цялата страна, убеден е Васил Пиронков. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още