IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Капон: Има сериозен натиск върху производителите на тютюн

Единната народна партия подаде сигнал за картел за изкупуването на суровината в КЗК

09:03 | 13.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Капон: Има сериозен натиск върху производителите на тютюн

Имам подозрения за наличието на картел между изкупвачите на тютюн и разполагам с конкретна информация за това, обяви в ефира на Нова телевизия Мария Капон, лидер на Единната народна партия.  В петък нейната партия внесе в Комисията за защита на конкуренцията сигнал по темата.

Според Капон данните показват, че има сериозен натиск върху производителите по отношение на цената на тютюна – изкупвачите са изчакали да видят какъв ще бъде размерът на националните доплащания и тогава са обявили цените за изкупуване на суровината за тази кампания.

Според Капон има натиск и по отношение на определянето на качеството на тютюна – експертите на изкупвачите оценяват тютюна като втора категория, при положение, че той е първа.

Тя посочи още, че посещението на министъра на земеделието и храните в определен регион е вдигнало веднага изкупната цена с 1 лев, което също е признак, че цените не се определят по нормални механизми. „Имаме сигнали, че тютюнът се изкупува при цена от 2,50 -3,50 лева за килограм, което е няколко пъти по-ниска цена, отколкото в Гърция”, допълни Капон.

Тютюнът не е стока, която свободно може да се търгува на пазара, затова е нужна и подкрепата на държавата в сектора. Той се отглежда и в региони, в които почвата е бедна и други растения не виреят. „Секторът е много социално чувствителен”, обясни още Капон.

Тя препоръча съвет по тютюна към Министерството на земеделието и храните, който да подпомага политиката в сектора, а държавата поне да обяснява какви договори да подпишат производителите на тютюн с прекупвачите. „Какво лошо има в това?”, допълни още Капон.

Освен експертния съвет, един лицензионен режим на изкупвачите също ще е в помощ за развитието на сектора, обясни още лидерът на Единната народна партия. Този режим ще регламентира срока за изкупуване на тютюна и ще  гарантира навременното плащане на стоката към производителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още