IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефиниция за "оцет" записаха депутатите със законови промени

В момента голяма част от оцета на пазара е получен с химичен синтез от деривати при разграждането на петрола

10:51 | 16.01.14 г.
Дефиниция за "оцет" записаха депутатите със законови промени

Специална дефиниция за оцет гласува на първо четене парламентът с промени в Закона за виното и спиртните напитки, внесени от народни представители от левицата.

Стъпката се предприема, тъй като голяма част от продавания в магазините оцет е синтетичен, но потребителите не могат да разберат това от етикетите.

Днес вносителите отбелязват в мотивите си, че съществуващата сега дефиниция на "винен оцет" трябва да бъде прецизирана. Според депутатите липсата на определение оставя отворена вратата за злоупотреби от страна на недобросъвестни производители и им дава възможност да произвеждат и пускат на пазара опасни, синтетично добити химикали, съобщи БТА.

Те дават пример, че през последните години на българския пазар се увеличили продажбите на оцет, направен от оцетна киселина, получена чрез химичен синтез, т. е. за производството на оцета не се използва вино или етанол, а производни и деривати от разграждането на петрола.

В същото време производителите на оцет от синтетична киселина означават продукта чрез изписване на етикета с общото название "оцет", тъй като в нормативната уредба съществува празнина за определението.

Предвидени са и санкции за производство, продаване и предлагане за консумация на оцет в нарушение на закона – глоба от 1 000 лв. до 5 000 лв. за физическите лица и имуществена санкция от 5 000 лв. до 10 000 лв. за юридическите лица и едноличните търговци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още