IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три енергийни проекта ще бъдат финансирани от Международния фонд "Козлодуй"

Драгомир Стойнев изрази надежда София и Москва да се споразумеят за намаляване на цената на природния газ за България

12:44 | 17.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Три енергийни проекта ще бъдат финансирани от Международния фонд "Козлодуй"

Три приоритетни проекта ще получат безвъзмездна помощ от Международния фонд "Козлодуй". Средствата са за повишаване на ефективността на работата в "Мини Марица-Изток", модернизация на Централното диспечерско управление на ЕСО и за инвестиционен грант за Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми източници.

Споразуменията за финансиране бяха подписани в  присъствието на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, съобщи БТА.

Предвидената сума за три нови багера за "Мини Марица-Изток" е 15 млн. евро, за софтуер на ЕСО - 4,1 млн. евро, а за проекти за енергийна ефективност в публичния сектор с бенефициент Фонда за енергийна ефективност - 5 млн. евро. В края на миналата година е одобрено и подписаното споразумение за безвъзмездна помощ за насърчаване на битовата газификация, като за целта сумата от фонда е 10,5 млн. евро.

До момента по линия на фонда са сключени споразумения за безвъзмездна помощ на стойност 811,27 млн. евро. Фондът е създаден през 2001 г. за управление на безвъзмездната помощ, отпусната от ЕС за намаляване на последиците от предсрочното спиране на четири блока в АЕЦ "Козлодуй".

Очаква се проектите да доведат до спестяване на енергия от около 240 000 мегаватчаса годишно и намаляване емисиите на въглероден диоксид - приблизително с 96 000 тона годишно.

Последната модернизация в "Мини Марица-изток" е била извършена през 1992 г., отбеляза министърът. С новите багери ще се модернизира производството и ще се намалят значително инцидентите в дружеството, допълни той.

Стойнев посочи, че България закъснява с прилагането на мерките за енергийна ефективност, но изрази увереност, че във времето това ще бъде наваксано.

Той изрази надежда България и Русия да се споразумеят за намаляване на цената на природния газ за България. „До момента цените на природния газ не са се увеличили, всичко зависи от преговорите между двете страни, но се надявам да постигнем споразумение за намаляване на цената на природния газ за България“, каза Стойнев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още