IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на януари ще бъдат изплатени субсидиите на фермерите

Предстоят промени в редица закони, свързани със земеделието, твърди председателят на парламентарната комисия по земеделие Светла Бъчварова

16:02 | 17.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
До края на януари ще бъдат изплатени субсидиите на фермерите

Предстоят промени в редица закони, свързани със земеделието. Това каза  във Варна председателят на парламентарната комисия по земеделие Светла Бъчварова, съобщи БТА.

Бъчварова посочи, че чрез промени в Закона за тютюна в бъдеще освен регистър на производителите, ще има такъв и за изкупвачите. Тя посочи, че корекции в дейността на този бранш са наложителни, тъй като в момента не е ясно дори колко тона тютюн се произвеждат годишно в страната.

Във вторник ще се проведе първата работна среща за промени в закона за кооперациите, допълни Бъчварова. Тя съобщи още, че вече се обсъждат и корекции в закона за арендата. Едно от предложенията е договорите на собствениците на земята с арендаторите да се прекратяват автоматично, ако не получат рентата си в рамките на 6 месеца.

Бъчварова взе участие в годишния семинар на земеделски кооперации от Североизточна България. Пред земеделците зам.-министърът на земеделието Явор Гечев съобщи, че министерството ще подготви дългосрочна стратегия за развитието на сектора. Планът ще бъде за следващите 7 години и ще набележи приоритетите и необходимите средства, които трябва да се заделят за тях.

През тази година ще започне голямата дискусия за определяне на горна граница на субсидиите за земеделците, каза още Бъчварова. Позицията й бе подкрепена и от зам.-министъра, който посочи, че в Румъния вече има въведена диференциация на плащанията според размера на обработваемите площи. Според експертите това е един от вариантите да се преустанови практиката със съсредоточаването на огромни площи в едни и същи фирми. Гечев уточни, че рестрикции в тази посока могат да се налагат и чрез данъчно облагане.

Зам.-министърът съобщи още, че вече се работи по създаване на цялостна информационна система, която да обедини всички регистри към министерството. По думите му това ще даде възможност да се преустановят проблемите с очертанията на земеделските терени по места, както и да се премахнат редица бюрократични спънки пред стопаните. Най-вероятно новата система ще заработи през следващата година.

До края на януари земеделските производители ще получат своите субсидии, допълни Бъчварова. Тя посочи, че ще бъдат изплатени както средствата от Европа, така и субсидиите от бюджета. По думите ѝ държавата трябва да направи всичко възможно, включително чрез помощи, за да започне да възстановява животновъдството.

Припомняме, че пред октомври 2013 г. за изплащането на субсидиите за площ до 31 януари се споразумяха премиерът Пламен Орешарски, земеделският министър Димитър Греков и представители на Асоциацията на зърнопроизводителите. Европейските субсидии възлизат на 1,118 млрд. лева. Националните доплащания ще са по 2 лв. на декар, което общо е около 60 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още