IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителното министерство върна проекта за новото трамвайно трасе до Студентски град

В документацията не са указани стойността и категорията на новата трамвайна линия през Борисовата градина и Дианабад и строителният министър не може да я одобри

08:38 | 22.01.14 г.
Строителното министерство върна проекта за новото трамвайно трасе до Студентски град

Министерството на инвестиционното проектиране върна на Столична община проекта за новата трамвайна линия до Студентски град, съобщават от ведомството.

Съгласно Закона за устройството на територията (ЗУТ) министърът на инвестиционното проектиране одобрява обекти с национално значение, определени с акт на Министерския съвет, и строежи първа и втора категория с индикативна стойност над 10 млн. лева. Според експертите на министерството в документацията на проекта за трамвайната линия не е указана нито стойността, нито категорията на строежа, поради което строителният министър Иван Данов не може да го одобри

“Обектът не попада в обхвата на изискванията, визирани в чл. 129, ал. 3, т. 3, б.“б“ от ЗУТ, тъй като към проектната документация не са приложени доказателства за категорията на строежа и индикативната му стойност за участъка на трасето от бул.“П.К.Яворов“ до гара „Пионер“, който е част от инвестиционното предложение за изграждане на „Трамвайна линия от кръстовището на бул.“Пейо Яворов“ до обръщателното ухо в кв.“Дървеница“ и „Студентски град“”, посочва се в съобщението на строителното министерство.

От ведомството са изпратили писмо до главния архитект на София Петър Диков и председателя на Общинския съвет Елен Герджиков, в което обясняват пропуските  в проектната документация. От общината ще трябва да допълнят преписката и отново да подадат документацията за разглеждане във ведомството.

Още в края на миналата година от Столичната община се оплакаха, че проектът за трамвайната линия се бави от строителното министерство, което забавя изпълнението на целия европроект за интегриран градски транспорт на София. Проектът е на стойност над 60 млн. евро и се финансира със средства по програмата “Регионално развитие” и пари на общината.

Само трамвайната линия до Студентски град ще струва около 20 млн. лева. Изграждането й трябва да започне бързо заради изтичането на стария програмен период.

Министерството тогава обясни, че няма проблем да издаде разрешителното за строеж, но документацията трябва да е изрядна.

Общината планираше новото трамвайно трасе да е готово до края на тази година. То трябва да свърже Студентския град, както и кварталите Дианабад и Дървеница с линията на метрото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още