IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 6 млн. лв. се разпределят за развойни проекти през 2014 г.

Приоритет за финансиране ще се дава на областите машиностроене, електроника, фармация, IT

14:34 | 30.01.14 г.
Близо 6 млн. лв. се разпределят за развойни проекти през 2014 г.

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) ще приема проекти, които имат право да се финансират от Националния иновационен фонд (НИФ) до 31 март. Така общо 5,8 млн. лева ще бъдат разпределени през тази година за научноизследователски и развойни проекти.

Това съобщи директорът на изпълнителната агенция Евгений Иванов по време на пресконференция, на която бе обявено началото на седмата конкурсна сесия на фонда.

Бюджетът на иновационния фонд за тази година е общо 10 млн. лв. От тях близо 2 млн. лв. са за довършване на проекти от шестата конкурсна сесия, а други 2 млн. лв. - за участието на страната ни в програмата "Еврика".

По новата конкурсна сесия право на кандидатстване имат два типа проекти – научноизследователски и за техническа осъществимост. Според условията право на кандидатстване имат фирми, висши училища, Българска академия на науките (БАН), както и различни научни организации.

При научноизследователските развойни проекти максималната стойност на субсидията е 500 хил. лв. със срок на изпълнение от 12 до 36 месеца, а при проектите за техническа осъществимост максималната стойност на субсидията е 50 хил. лв, като срокът на реализация е между 6 и 12 месеца. Безвъзмездната помощ за индустриалните научни изследвания е 50% от стойността на проекта, а за експериментално развитие – 25%.

При проектите за техническа осъществимост максималната стойност на субсидията е 50 хил. лв. с продължителност на проекта 1 година.

Иванов представи данни във връзка с изпълнението на предходната конкурсна сесия, като ги окачестви, като "изключително добри". Оказва се, че са били усвоени 82 на сто от заделените средства.

Правилата за кандидатстването в новата конкурсна сесия са максимално улеснени с цел възможно най-много фирми и организации да се възползват от финансирането. Например, фирмите вече могат да получат авансово субсидията за съответния етап от изпълнението на проектите и да използват 50% от нея за оперативни разходи.

"Въведени са различни методи за оценки на научноизследователските развойни проекти и на проектите за техническа осъществимост, а не както досега по една и съща методика", обясни Богдана Ваташка-Анави, директор на дирекция "Програми и проекти" в изпълнителната агенция.

Тя допълни, че недопустими за финансиране по фонда са процеси, включващи цялостно развитие и стигащи до готов пазарен продукт, услуга или процес. По нейни думи с водещ приоритет за финансиране са областите, като машиностроене, електроника и електротехника, фармация, производство на химични продукти, мебели, хранително-вкусова промишленост, информационно-комуникационни технологии и творчески индустрии.

Припомняме, че фондът започна работа през 2005 г. По данни на изпълнителната агенция до този момент са сключени 405 договора за близо 70 млн. лв. Успешно приключилите проекти са над половината (55%), като изплатената сума е над 35 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още