IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АПИ поема зимното поддържане на републиканските пътища в малките градове

Промени в Закона за пътищата въвеждат и измененията на европейската директива за размера на винетните такси за камионите

15:33 | 11.02.14 г.
АПИ поема зимното поддържане на републиканските пътища в малките градове

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) ще осъществява дейностите по текущ ремонт и зимно поддържане на републиканските пътища в границите на урбанизираните територии за населени места с до 100 000 души.

Това е записано в Закона за пътищата, приет на второ четене по време на извънредното заседание на Народното събрание днес.

Текстовете предвиждат още имуществена санкция от 1 000 лева до 3 000 лева за собственици или ползватели на тежкотоварни превозни средства, които декларират неверни данни за габаритните им размери, общата маса и натоварването на ос.

Повторно нарушение повишава глобата и тя вече ще бъде в рамките на от 2 000 лева до 6 000 лева.

Целта е да се предотвратят случаи, при които собственици и ползватели на пътни превозни средства, осъществяващи специално ползване на пътищата чрез превозване на тежки и извънгабаритни товари, декларират неверни данни и обстоятелства и така заплащат по-ниски такси, посочва се в мотивите към законопроекта.

С промените се въвеждат и измененията на европейска директива относно размера на винетните такси за тежкотоварни автомобили за ползване на инфраструктура. Месечният размер на таксата не трябва да надвишава 10 на сто от годишния размер, седмичният размер не трябва да надвишава 5 на сто от годишния размер, а дневният размер - 2 на сто от годишния размер. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още