IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2015 година ще стане ясно ще има ли нови ски съоръжения в парковете

Дотогава трябва да бъдат готови новите планове за управлението на природните и националните паркове, обясни екоминистърът Искра Михайлова

11:41 | 15.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
През 2015 година ще стане ясно ще има ли нови ски съоръжения в парковете

До 2015 година ще стане ясно къде и как ще бъдат изграждани нови писти и лифтове в природните паркове, съобщи в ефира на Дарик радио министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

Това ще стане с изработването на "нови, модерни планове за управление на природните и националните паркове в страната". Средства за финансиране на изготвянето на тези планове са отпуснати по ОП „Околна среда” за програмния период 2007 – 2013 година.

Новите планове ще отчитат и интереса на живеещите в общините, чиято територия попада в парковете, както и развитието на туризма, уточни още министърът.

Според нея това означава, че до 2015 година, когато ще бъдат готови плановете, ще стане ясно дали ще бъдат изградени нови ски съоръжения – лифтове и писти в природните паркове в страната. Припомняме, че вчера, на среща с граждански организации, Михайлова посочи, че нов план за управление ще има и за природния парк "Витоша". За него тече процедура за избор на изпълнител. 

Днес Михайлова коментира още, че единственото изключение ще бъде парк „Пирин”, където е позволено строителство и развитие на туристическа дейност само в буферните зони. Този парк има статут на културно наследство и докато това не се промени, строителство на нови съоръжения ще бъде само в буферната зона, категорична беше тя.

Тепърва предстоят дискусии по обсъждане на новите планове за управлението на парковете. На тях участие ще взимат представители на общините, чиято територия попада в границите на парка, екологични организации и други засегнати страни, обясни още екоминистрът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още