IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК разреши продажбата на "Булгартабак Холдинг"

Формално купувач е TGI и нейното дъщерно дружество Livero, но реално правата на контрол ще бъдат на физическо лице, чиято самоличност е търговска тайна

10:54 | 24.02.14 г. 4
КЗК разреши продажбата на "Булгартабак Холдинг"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е дала своето разрешение за продажбата на БТ Инвест, която притежава мажоритарен дял в „Булгартабак Холдинг“, на дубайското дружество TGI Middle Est FZE. Сделката ще се осъществи чрез дъщерно на TGI дружество – регистрираното в Лихтенщайн, Livero Establishment.

Проверката на регулатора е показала, че сделката няма да доведе до концентрация и нарушение на конкуренцията на пазара. Според фактите TGI еднолично се контролира от Prest Trade и в момента не извършва търговска дейност. Компанията Livero пък няма търговска дейност в България.

Тези две компании са формално носителите на права на контрол, но зад тях стои физическо лице, което фактически ще управлява тези права, е записала комисията в своето становище по сделката. Името на това лице обаче е заличено от протокола с мотива, че представлява търговска тайна.

Това лице отговаря на изискванията да не извършва пряко или непряко икономическа дейност, която може да генерира оборот, затова и сделката не нарушава Закона за конкуренцията, пише още КЗК.

Формално преди седмица лихтенщайнската компания подаде заявление в регулатора с искане да оцени сделката за покупката на БТ Инвест, което е под прекия едноличен контрол на кипърското ВТБ Капитал Инвестмън, което пък е част от руската банка ВТБ.

Руската банка се изтегля от тютюневия холдинг и продава дела си от 79,83% от капитала на компанията.

„Булгартабак Холдинг“ притежава и 91,77% от капитала на „Табак Маркет“ - която стои зад веригата „Лафка“. През 2013 година КЗК позволи на компанията да придобие едноличен контрол над „Национална агенция за разпространение“, както и „Разпространение на печата“ и „Вест Прес“, показва още анализът на регулатора относно това дали сделката ще наруши пазарното равновесие.

Целта на придобиването на „БТ Инвест“ е продиктувано от „стратегическото географско положение на „Булгартабак Холдинг“ в Европа“, обясняват от TGI. Външните пазари на фирмата растат бързо, което също благоприятства за тази дългосрочна инвестиция, коментират още от компанията.

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
tonitov
преди 10 години
Това май е приватизация, а преди изборите обещаваха, че ще национализират. Не гледай какво правя, а слушай какво говоря. До кога и колко? за седми път така управляват и държавата ни унищожават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
honduras
преди 10 години
Да не би всичко останало на борсата да ни е наред,че очакваш публичност? Докато има вратички в законите ще има хора които да ги използват,а ВТБ си излизат от инвестицията с печалба и си гледат бизнеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
Защото знаят какво ще стане ако публично обявят че физическия собственик е генерал Ахмед Доган или генерал Любен Гоцев.Монопола върху производството на тютюн и тютюневи изделия в България е техен още от 90-те години. Имат и изобилие от евтина работна ръка без никаква друга алтернатива (електората на ДПС). Остава само за забранят продажба на тютюневи изделия навсякъде другаде освен в обектите на "Lafka" но и това ще стане с времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
sasho7777
преди 10 години
и как става така, че едно от най-големите публични дружества на БФБ не иска да обяви кой реално ще упражнява правото на контрол върху дейността???Що за публичност е това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още