IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЗХ ще разпореди проверка на информацията за пилета с хормони

Ако се установят нарушения, ще има затворени птицеферми, заяви Димитър Греков

13:34 | 04.03.14 г.
МЗХ ще разпореди проверка на информацията за пилета с хормони

Министърът на земеделието и храните Димитър Греков ще разпореди проверка на информацията, че на българския пазар се предлага пилешко месо с хормони.

Той коментира пред журналисти в Пловдив, че ще бъде проверена цялата верига – от производителя до реализацията на пилешкото месо на пазара, с единствената цел да се намери - ако има такова нещо, откъде е тръгнало. Греков посочи, че не се съмнява в българските производители, съобщи БТА.

Припомняме, че от няколко дни в медиите се коментира, че хормони в пилешкото месо причиняват хормонални отклонения при децата.

От Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) заявиха, че през последните 15 г. няма нито едни случай на установени хормони в храни на територията на ЕС. Според агенцията хормоните никога не са били разрешавани и използвани в птицевъдството в Европа и в САЩ, в това число и България. 

Агенцията твърди още, че използването на протеинови растежни хормони при птици е невъзможно, защото, ако се влагат във фуража, се разграждат при храносмилането. Може да се инжектират, но това трябва да става всеки ден и на практика било технически неизпълнимо.

От неправителствения сектор поискаха БАБХ да оповести незабавно на сайта си резултатите от всички проверки, извършени върху птицевъдите, преработвателите и магазинната мрежа през последната година.

Днес Греков предположи, че влагането на хормони може да се прави най-вероятно за по-бърз растеж на пилетата, без да се установи зависимостта между растежа и вредата, която причиняват хормоните. Агроминистърът бе категоричен, че ако се установят нарушения, ще има и затворени ферми.

По думите му отделно МЗХ ще направи проверка и за яйцата. "През последната година тяхното производство скочи с до 15 на сто и ние вече имаме достатъчно ферми на европейско ниво, които по нищо не отстъпват на тези от Европа", коментира Димитър Греков.

Във връзка с това той отбеляза, че има достатъчно яйца и не трябва да се налага повишаване на цената им за Великден, а тя трябва да остане такава, каквато е в момента. Една голяма част от яйцата се изнасят, най-вече за Кипър и Гърция, но остават достатъчно, за да задоволим вътрешния пазар, допълни той.

Греков откри в Международния панаир в Пловдив 23-то издание на Международната селскостопанска изложба "АГРА-2014". В нея участват 479 директни и представени изложители от 22 държави. Броят на изложителите е със 7 на сто повече, увеличават се и заетите площи.

Скок отчита българското участие, след като тази година има 76 фирми, които се представят за първи път и 32, които се завръщат след прекъсване на участието им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още