IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Украйна ще е с лоши последици за българските износители

Според Иво Тодоров от Асоциацията на българските износители 2014 г. ще е тежка за българския експорт, защото водещите пазари са в "деликатна ситуация"

19:52 | 06.03.14 г.
Кризата в Украйна ще е с лоши последици за българските износители

Украйна е един от най-големите пазари, намиращи се в географска близост до България, което го прави изключително интересен за българските износители, заяви в предаването Investbook на Bulgaria On Air Иво Тодоров, председател на Асоциацията на българските износители (АБИ).

По думите му България е в традиционно добри отношения с Киев, където има и сериозни български инвестиции не само в сферата на търговията, но и в производството. Ето защо кризата там ще има негативно отражение върху нашите износители. Тодоров подчертава, че в Украйна има 200 български фирми, работещи посредством свои представителства и производства, а този брой не е никак малък.

“В Украйна имиджът на българските продукти е много висок”, категоричен е председателят на АБИ. Той смята, че продуктите на България са много конкурентоспособни не само като цени, но и като качество.

В Украйна оперират всички големи западни компании във фармацефтичния бранш и има сериозен сектор от местни компании, произвеждащи лекарства, каза още Bulgaria On Air Владимир Стойчев, директор Търговски отдел в Софарма.

По думите му е възможно в Украйна да има инфлация и да се стигне до намаляване на обемите на продажбите. Въпреки това Софарма гледа оптимистично напред, тъй като търгува с бързооборотни продукти и потреблението няма да спре.

“Наблюдаваме събитията спокойно, но с внимание”, подчерта Стойчев.

Той посочва, че има реален риск от обезценяване на валутата, но въпросът е дали ще се вземат предварителни мерки за намаляване на евентуалните загуби от всеки отделен икономически субект.

Тодоров твърди, че ситуацията в Украйна не изглежда никак добре. Според него тя е много по-различна от тази в Гърция, където има чисто икономическа криза, докато в Киев тя е преди всичко политическа.

“Едно сближаване на Украйна с Европейския съюз би било положително за България”, посочва Тодоров. Това е така, защото страната ще се възползва от всички преференции, които ще донесат груповите преговори. Въпреки това той не е сигурен колко бързо би могъл да се случи този процес.

Тодоров очаква, че едва след като се сформира редовно правителство ще има яснота дали Украйна ще се сближи с ЕС, или ще продължи да е в междинно положение между Европа и Русия.

Като цяло Тодоров смята, че 2014 г. ще е тежка за българските износители, защото водещите експортни пазари за страната се намират в “деликатна ситуация”. Той смята, че бизнесът не очаква държавата “да му бъде майка”, но лобирането от страна на правителството в полза на българските интереси е нещо задължително. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още