IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинският посланик: Никой няма интерес да се спрат доставките на газ

В момента има засилено незаконно военно присъствие в Крим, твърди Микола Балтажи

12:22 | 08.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Балтажи: &quot;Украйна е надежден и сигурен партньор на Европа и ще гарантира това, което зависи от нас&quot;.<em> Снимка: БТА</em></p>

Балтажи: "Украйна е надежден и сигурен партньор на Европа и ще гарантира това, което зависи от нас". Снимка: БТА

„Аз мисля, че това не е в интерес не само на Украйна, не и в интерес на Руската федерация. Никой няма интерес газта да се спира". По този начин украинският посланик в България Микола Балтажи коментира пред "Седмицата" на Дарик радио информацията на "Газпром", че може да се стигне до повторение на газовата криза от 2009 г., когато в продължение на близо две седмици страните от Европа бяха отрязани от доставки на руски газ.

„Зависи колко запаси от газ има“. Така Балтажи отговори на въпроса дали може да се стигне до спиране на транзита на газ, ако Русия спре доставките за Украйна, По думите му "Украйна е надежден и сигурен партньор на Европа и ще гарантира това, което зависи от нас".

Дипломатическият представител засегна и темата за "Южен поток", като обясни, че позицията на украинското правителство винаги е била да се съсредоточи внимание и усилие в това да се обнови украинската газопреносна мрежа, вместо да се реализират такива скъпи проекти.

Според него е много важен въпроса кой не е  позволил на украинците сами да изберат съдбата си. "Хората искаха да се подпише спогодбата и до последно очакваха това да се случи. Но не беше случайно това, което стана в Украйна", заяви посланикът.

"Много се преосмисля ситуацията в Украйна, защото за мен като дипломат винаги е било важно украинският народ да си реализира мечтата за европейско бъдеще, но същност това, което стана в края на ноември - да се отложи спогодбата с Европейския съюз (ЕС), за нас, дипломатите, бе голяма изненада, заяви още Балтажи.

По темата за напрегнатата ситуация в Крим посланикът обясни, че в момента има засилено военно присъствие, което е незаконно. Според дипломатическия представител предвиденият референдум за следващата неделя противоречи на украинската конституция и на конституцията на Кримската автономна република.

"Все пак теоретично е възможно с решение на Радата (бел. ред. украинският парламент) в Крим да се проведе референдум, но мисля, че това не е най-добрият път за защита на интересите на рускоговорящото население в Украйна. Най-добре е да се разговаря с Руската федерация, дипломатическите отношения не са прекъснати, но ние нямаме контакти повече от седмица, защото Русия не признава сегашното правителство", добави още Балтажи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още