IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще подпомага най-бедните, ако токът поскъпне

Ще бъдат активирани още 40 електронни услуги като част от електронното правителство, обеща премиерът

14:05 | 10.03.14 г. 7
Държавата ще подпомага най-бедните, ако токът поскъпне

Ако Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) повиши цената на тока, ще предложим социални компенсации и засилване на подпомагането на най-бедните семейства. Това коментира премиерът Пламен Орешарски по време на срещата между правителството и медиите "Открито управление".

Той беше категоричен, че думата при промяна на цената на тока - в посока нагоре или надолу, има само енергийният регулатор.

Сергей Станишев припомни, че през миналото лято са направени промени в Закона за енергетиката, което е позволило за първи път да бъде намалена цената на тока.

По отношение на великденски надбавки за най-бедните пенсионери, това е принципна позиция на БСП.

"Не приемаме за нормално да не се индексират пенсиите", заяви още Станишев и допълни още, че старанието е да се помогне на най-бедните. Всяка година има някакви избори, но това не бива да спира социалните мерки, отговори премиерът Орешарски на съмненията, че тези великденски надбавки са предизборен ход. На този етап обаче все още не са направени анализи и разчети откъде могат да дойдат средства за тази мярка, стана ясно още по време на дискусията.

През тази година правителството има намерение да активира 40 нови електронни услуги, които са стъпка към реализацията на електронното правителство. "Разполагаме с много хардуер и с много софтуер, но и много софтуери, които не си говорят", заяви Орешарски. Приоритетната цел сега е свързването на софтуерите на различните институции.

Данъчно-осигурителната система
на този етап изглежда добре и няма да бъде променяна, категоричен беше още Орешарски. Той посочи, че дефицитът в НОИ е бил съзнателно допуснат в предишния мандат на БСП. Целта е била да се намали данъчната тежест, за да се позволи на фирмите да "капиталообразуват". Целта е била недостигът да се покрива с допълнителните постъпления в хазната от развитието на бизнеса. "И сега разсъждаваме така", заяви още премиерът.

ДПС продължава да подкрепя плоския данък, заяви от своя страна Лютви Местан, но беше категоричен, това не може да бъде прието като "извиване на ръцете на БСП".

Той призна, че има "радикална промяна" по отношение на връщането на доходите до 350 лева, което е идея на Сергей Станишев. Според Местан обаче е несериозно твърдението, че правителството прави това, което казва ДПС.
Станишев обясни, че правителството е започнало политика на насърчаване на "модела с второто дете". Управляващите категорично отхвърлиха тезата, че добавки трябва да се отпускат на семейства, които ще влагат средствата за образованието на детето. Подобен "образователен ценз" е недопустим, категорични бяха и лидерите на управляващите партии и премиерът.

Кризата в Украйна може да окаже негативно въздействие върху развитието на "Южен поток" и правителството внимателно наблюдава развитието на ситуацията, стана ясно още по време на дискусията. Външният министър Кристиан Вигенин е бил в Киев с мандат от страна на премиера и той бил там, за да подкрепи българите в Украйна, както и да изрази своето несъгласие относно отмяната на закона за ползването на чуждите езици в страната.

"България е за териториалната цялост на Украйна и не приемаме заплахите на Русия", подчерта още Пламен Орешарски. Той призова двете страни максимално бързо да намерят конструктивно решение на кризата, защото това е важно и за нас по много причини, включително и икономически. "Ние сме една от страните, които са най-малко заинтересовани от задълбочаването на кризата в Украйна", допълни още Орешарски.

Сергей Станишев беше категоричен, че е нужен диалог по повод и на европейските избори. За него едни убедителни резултати на БСП и ДПС биха дали повече сила на правителството да извърши необходимите реформи в здравеопазването, пенсионната система и образованието. "Неубедителни резултати ще накарат силите на реванша, на ГЕРБ, да надигнат гребен", заяви червеният лидер.

Станишев посочи още, че в предишните години е имало източване на обществени ресурси в здравеопазването. "В края на моя мандат през 2009 година държавните субсидии към частните болници бяха 14% от всички, а през миналата година са били 25%", заяви той.

По време на разговорите беше повдигнат и въпросът за медийната свобода у нас. Управляващите призоваха представителите на медиите да предложат законодателни промени, които да дадат по-голяма свобода на журналистите. В основата на този призив е позицията на България в класацията за медийната свобода, допълни Станишев. В разговори с Лютви Местан той е споделял, че очаква медиите да подскажат изхода от ситуацията. 

Още от форума можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 13 rate down comment 1
Веско
преди 10 години
Тая работа с помощите няма да свърши добре! Оказа се че децата ми нямат право на подпомагане докато станат на 30, защото аз работя. И като работя, плащам и данъци за подпомагане на разни други. Ми то излиза е било по-изгодно да им купя по една булка още от 15 годишни и да се нареждат на опашката, вместо да учат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 1
Xman1
преди 10 години
Всички знаем какво имат предвид под "най бедните". Не се заблуждавайте, че ще помагат на пенсионерите... пенсионерите все пак взимат пенсия и не са "най бедните". Най бедните са една специална група хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 1
Ruzza
преди 10 години
Хмм, като оставим настрана пенсионерите, питам се аз кого счита държавата за най - бедни ? Заслужават ли те помощи на база приноса си към държавата и обществото ? Не Хасане, не заслужаваш помощи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 2
avramcho
преди 10 години
как какво поскъпване ? ;)населението е съгласно да му вдигат цените...и Мууу ги вдигатя да хване населението по една бухалка , да строши десетина Депутатски глави.....токът ще стане 9 ст ..........за толкова го изнасят ;)но населението спи .......и плаща.........население с бухалки става Народ а Народ след 40 год (след последният ,който помни робството) ..става НАЦИЯно на нас ни харесва да сме население..и си плащаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
0pk
преди 10 години
Е те затва ще подпомагат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
Людени
преди 10 години
Какво е това поскъпване !!Нали трябваше да очакваме следващи намаления на цената на ел. енергията за бита ....Избори идват, ХЕЙЙ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още