IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България не се отказва от украинските туристи

Рано е да се говори за отлив на украински туристи, но проблемът е обезценяването на украинската валута, коментират експерти

08:25 | 14.03.14 г. 1
България не се отказва от украинските туристи

България не се отказва от украинските туристи – след няколко дни страната ще участва в голямо туристическо изложение в Киев, а след това и на туристическа борса в Москва. Това е било потвърдено след разговори с зам.-министъра Бранимир Ботев, коментира в ефира на БНТ Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

През 2013 година в България са почивали 700 хил. руснаци и 300 хил. украинци, при това при наличието на визов режим, обясни още той. По негови думи 360 хил. руски семейства са закупили имоти по Черноморието и „изхранват няколко морски градчета”.

На този етап не може да се говори за отлив на украинските туристи. „Проблемът е, че националната им валута се обезценява”, категоричен беше Рагин.

Оптимизъм за запазване на броя на украинските туристи изказа и Стоян Маринов, който е член на Варненската туристическа камара. Според  него украинците резервират в последния момент своята почивка и сега не може да се направи извод, че има спад по отношение на резервациите, за каквото алармират някои туристически агенции.

Украинските туристи са на пето място по численост през летния сезон по Северното Черноморие, обясни още Маринов. На първо място са руснаците, следват германците, румънците и гърците.

Според експерта напълно реален обаче е отлив на туристите в кримските курорти. „Туристите не обичат да ходят на размирни места”, обясни Маринов и допълни, че може да се очаква, че украинците могат да се насочат към България, където обстановката е спокойна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Гърците?! Не е ли малко странно? Или идват, защото им е по-хладно.Но аз гърци не съм забелязвал. Странна работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още