IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия одобри екооценката на морската част на "Южен поток"

Вече е сключен и договорът за изграждането на първата тръба от морската част на газопровода

15:46 | 17.03.14 г. 2
Русия одобри екооценката на морската част на "Южен поток"

Руската държавна комисия за експертна оценка одобри проектната документация за руския участък на морския газопровод „Южен поток“. С това приключва последният етап от процеса на оценка, която включва и оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на проекта в Русия, съобщиха от компанията South Stream Transport (SST), натоварена с изграждането на морския участък на газопровода.

Експертите са направили множество проучвания на животинския и растителен живот в Черно море, както и около излаза на тръбите край Анапа. На базата на тези анализи са изготвени и мерки за смекчаване на евентуалните отрицателни последици върху въздействието върху околната среда.

След направени промени не се очаква проектът да има значително влияние върху околната среда, смятат от компанията.

Припомняме, че на 10 февруари и българското Министерство на околната среда и водите (МОСВ) даде своята положителна оценка на доклада за въздействието върху околната среда в българската акватория.

От представените документи стана ясно, че компанията е сменила метода си на строителство и тръбите ще влизат на сушата в специални траншеи. Така няма да бъде нарушен плажът Паша Дере край Варна. Обещанията бяха ограниченията за туристи да бъдат само за един сезон, докато траят строителните работи в околността.

Звукът от компресорните станции, които ще се намират съвсем близо до крайните квартали на Варна, също ще бъде в рамките на нормата, обещаха още от компанията по време на официална презентация на проекта в края на 2013 година.

Според разчетите на SST повечето идентифицирани въздействия както в българския, така и в руския участък, ще бъдат свързани със строителните работи. Прогнозите са, че те ще бъдат временни и тяхното въздействие ще бъде смекчено от предприетите мерки.

В края на миналата седмица беше подписан и първият договор за строителство на една от тръбите на „Южен поток“. Избрана беше офертата на италианската Saipem. Строителството на първата тръба ще коства около 2 млрд. евро. По проект „Южен поток“ ще бъде с четири тръби, които минават по дъното на Черно море. Дължината на морския участък е 931 километра. 

Строителството ще започне през юни с изграждането на микротунелите на сушата в Русия, а след това и в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Jorkata
преди 10 години
Тая граница няма дълго да остане украинска :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
fairfax
преди 10 години
А няма ли да променят морското трасе на Южен поток? Сега не се налага да заобикалят морската граница на Украйна в Черно море :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още