IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

South Stream Transport не вижда заплахи за българския участък на "Южен поток"

Нов строителен метод ще опази плажа Паша Дере, гарантират от компанията

16:34 | 19.11.13 г.
<p>
	Морският участък на &quot;Южен поток&quot;. Изображение: <em>South Stream Transport</em></p>

Морският участък на "Южен поток". Изображение: South Stream Transport

Морският участък на „Южен поток“ и експлоатацията на газопровода няма да окаже значими въздействия върху околната среда, се казва в българския доклад на международната компания, която ще осъществи изграждането на газопровода - South Stream Transport.

От компанията коментират, че ще използват нов строителен подход, който ще съхрани плажа при Паша Дере, където „излиза“ морската част на газопровода. Вместо полагането на тръбите в изкопи, под плажа ще бъдат прокарани четири микротунела, съответно по един за всеки от четирите тръбопровода. Тези тунели ще бъдат с диаметър 2,4 метра и ще преминават на около 20 метра под плажа, обясняват експертите.

По този начин се избягва строителството на самия плаж и ще бъдат успокоени опасенията, че „Южен поток“ ще унищожи плажа. Паша дере обаче ще бъде затворен за до два летни сезона, уточняват от компанията. 

Плановете предвиждат „Южен поток“ да бъде изграден от четири съседни и паралелни тръбопровода с диаметър 813 мм. При пълен капацитет през тръбите ще минават 63 млрд. куб. метра газ. 

При анализа на трасето са били разгледани осем алтернативи за морския участък, става ясно още от доклада. Четири от тях са отпаднали още в начален стадий на изготвяне на идеята за газопровода. При останалите четири са анализирани варианти за излизане на тръбите в България, в близост до Варна, и в Румъния - до Констанца. Избран е вариантът "Южен поток" да излезе на сушата в България. 

Плажът Паша дере е избран за изграждане на компресорна станция и приемен терминал на "Южен поток", тъй като там ще има пресичане с газопровода "Галата", допълват от компанията. Мястото е част от зоната "Натура" 2000, но правилата не изключват напълно човешката дейност в тези зони. 

"Анализът на българското крайбрежие, извършен като част от процеса на ОВОС, идентифицира само три потенциални площадки за пресичане на брега извън границите на защитени територии и на достатъчно разстояние от населени или туристически райони", заявяват експертите. Тези зони са плажовете на Крапец край Варна, в близост до Камчия и на 34 километра югоизточно от Бургас. 

От компанията са категорични, че алтернативни места за изграждане на газопровода извън защитени зони не съществуват. 

На този етап компанията не може да даде оценка и по отношение на архитектурните паметници, през които ще премине газопровода. При инженерните проучвания е открит само един обект - антична сграда, която не е вписана в нито един от националните регистри на културното наследство, уточняват още в доклада. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още