IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повишаването на трудовите разходи продължава и в края на 2013 г.

Налице са фактори тенденцията да се запази, смятат икономисти

12:35 | 19.03.14 г.
Повишаването на трудовите разходи продължава и в края на 2013 г.

Разходите на работодателите за труд продължават да нарастват и през четвъртото тримесечие на 2013 година, отчита Националният статистически институт.

Общите разходи за един отработен час от наетите лица нараства с 4,3% спрямо същия период на 2012 г., показват предварителните данни на националната статистика.

За третото тримесечие на годината ръстът беше 2,8% на годишна база, за второто тримесечие – 3,4% на годишна база. За първите три месеца на миналата година разходите на работодателите за труд са били с 4,7% повече.

Тенденцията увеличението да бъде най-голямо в строителството и в индустрията, която се наблюдаваше за второто и третото тримесечие, продължава и в края на годината. Към декември 2013 година ръстът в индустрията е 4,4%, а в услугите - 4,8%. В строителството общите разходи на работодателите за един отработен час се увеличават с 4,2%.

В края на 2013 година най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в секторите „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” - 12,3%, „Добивна промишленост” - 8,9%, и „Образование” - 8,4%. Най-голямо намаление на общите разходи за труд е регистрирано в секторите „Култура, спорт и развлечения” - с 12,8%, и „Други дейности“ - с 8,8%.

В състава на общите разходи за труд разходите за възнаграждения за един отработен час се увеличават с 4% спрямо четвъртото тримесечие на 2012 г., а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 6,2%.

Икономисти прогнозират, че повишаването на трудовите разходи вероятно ще продължи. Като причини се посочват индикациите за съживяване на пазара на труда и увеличеното търсене на работна сила от края на 2013 година. Очаква се и мобилност към страните от ЕС след отпадането на ограниченията на пазара на труда от януари 2014 г.

Фактори могат да бъдат и повишаването на осигурителните прагове, както и недостатъчното предлагане на работна ръка с необходимата квалификация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още