IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росен Плевнелиев покани компании от Израел да инвестират в България

Възможността страната да доставя природен газ за Югоизточна Европа е реална, смята президентът

17:35 | 27.03.14 г.
Росен Плевнелиев покани компании от Израел да инвестират в България

Възможността Израел да доставя природен газ за Югоизточна Европа е реална. Това е заявил президентът Росен Плевнелиев, който се срещна днес с министъра на външните работи на Израел Авигдор Либерман, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът е уточнил, че за да има доставки на газ от Израел, се изисква да бъдат създадени условия за привличането на потенциални инвеститори, които да участват в развитието на регионалната газопреносна инфраструктура.

България ще продължи да работи за диверсификация на източниците и маршрутите за пренос на енергийни ресурси и това също разкрива перспективи за по-тясно сътрудничество с Израел, е казал Плевнелиев. Той е посочил, че в момента в България се изграждат интерконекторни връзки между газопреносната система на страната ни и мрежите на нейните съседи и това ще ни осигури достъп до по-широк кръг от износители на синьо гориво, включително от региона на Средиземно море.

България и Израел ще набележат конкретни проекти, които да внесат нова динамика в икономическото сътрудничество и да насърчат контактите между бизнеса, е била позицията, около която са се обединили Росен Плевнелиев и Авигдор Либерман.

Президентът е поканил повече компании от Израел да инвестират в България и в региона на Югоизточна Европа. „Израел е постигнал значителни успехи в информационните и комуникационни технологии, здравеопазването и биотехнологиите. Това са приоритетни сектори и за българската икономика, в които редица български компании имат опит и в които страната ни има интерес да привлече стратегически инвеститори“, е отбелязал президентът.

Предстои България, Израел, Кипър, Гърция и Румъния да създадат Регионална група за реакции при кризи, за случаи на общи предизвикателства пред сигурността, включително и при засилен миграционен натиск. Потвърдена е била готовността на Израел да продължи да подпомага България в разследването на терористичния акт на летище „Сарафово“.

В рамките на посещението си в България Авигдор Либерман се е срещнал и с премиера Пламен Орешарски. Двамата са обсъдили условията за правене на бизнес в България.

Според министър-председателя по отношение на реиндустриализацията Израел също може да ни съдейства чрез инвестиции.

Министър-председателят е изтъкнал мерките на кабинета срещу бюрокрацията. „Работим и за насърчаването на инвестиционната активност в България“, е подчертал премиерът, като е посочил модерните технологии в земеделието, които Израел използва. Според Орешарски могат да се насърчават инвестиции в тази посока, както и във високите технологии като цяло.

Либерман е предложил да се изработи стратегия за по-добро икономическо взаимодействие между България и Израел, както и да се проведе среща с бизнес общността на Израел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още